Nieuws

A50 dicht richting Zwolle na noodlanding sportvliegtuig

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

De andere kant op, richting Apeldoorn dus, is inmiddels een flinke kijkersfile ontstaan. Verkeer in beide richtingen leiden we daarom om via Amersfoort (A28, A1). 

Updates

Hoe laat we de weg weer vrij kunnen geven is nog niet bekend. Volg de updates hieronder voor de laatste ontwikkelingen over de afhandeling.

Update 11:01 uur

Er is weer één rijstrook open voor het verkeer richting Zwolle. Dat betekent dat de file langzaam kan oplossen. 

Update 11:19 uur

De luchtvaartpolitie komt om onderzoek te doen naar de oorzaak van de noodlanding. Het is nog even afwachten hoe lang zij bezig zijn. Tot die tijd kan er niet geborgen worden. 

Update 12:43 uur

We zijn aan het kijken of het vliegtuig vanavond vanaf het weiland geborgen kan worden, maar dat is nog niet definitief. Op die manier is de impact op het verkeer namelijk minder groot.

Update 12:50 uur

De luchtvaartpolitie gaat het vliegtuig vanavond om 20:00 uur bergen. Mogelijk dat de A50 dan weer dicht moet, maar dat is nog niet bekend. 

Update 13:27 uur

De A50 moet inderdaad dicht tijdens het bergen vanavond na 20:00 uur. De brandweer zal daarbij aanwezig zijn, omdat er nog zo'n 300 liter kerosine in het vliegtuig zit. Er is ook wat kerosine uit het toestel gelekt en dat moet afgegraven worden. 

Update 15:06 uur

De omleiding vanaf Beekbergen richting Zwolle over de A1 en A28 is van de borden gehaald, omdat er 11 kilometer file op de omleidingsroute op de A28 staat. Omrijden is niet langer sneller.

Update 15:25 uur

Goed nieuws: we kunnen bergen vanuit het weiland. De weg kan open blijven en er worden kijkschermen geplaatst voor de start van de berging. Dit zodat het verkeer niet wordt afgeleid tijdens het bergen van het vliegtuig. Al het materiaal dat nodig is voor de berging wordt nu naar de locatie gebracht. Zodra alle materialen compleet zijn, starten we. 

Update 16:17 uur

De berging van het vliegtuig is gestart. De verwachte eindtijd staat nu op 21:30 uur. 

Update 21:12 uur

Het vliegtuig is geborgen en de weg is vrij. Er staat geen file meer. Morgen gaan we de berm en de sloot reinigen; naar verwachting zetten we daarvoor op dat moment een rijstrook af. Dit was de laatste update van het artikel. 

A50 dicht richting Zwolle na noodlanding sportvliegtuig.

Foto: Rudi Thuis

Bekijk hier meer foto's van de situatie op de A50.