Nieuws

Bepakt en bezakt op pad? Maak je lading goed vast

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Wat je ook vervoert, de lading moet altijd op zo’n manier gezekerd zijn dat deze geen gevaar kan opleveren voor andere weggebruikers. Dat betekent dat alles goed vastgezet moet zijn, zodat het niet door de wind, bij abrupt remmen en het nemen van een bocht plotseling van de auto of aanhanger valt.

We onderscheiden hierin deelbare en ondeelbare ladingen. Een deelbare lading houdt in dat het om verschillende voorwerpen gaat, bijvoorbeeld een pallet met tegels. Een ondeelbare lading is niet te verkleinen zonder dat daarbij de lading kapot gaat.

Regels voor deelbare lading

  • Aan de voorkant van de personenauto mag de lading niet uitsteken;
  • De lading mag niet breder zijn dan de breedte van het voertuig;
  • Aan de achterkant mag de lading maximaal een meter uitsteken.

Regels voor ondeelbare lading

  • De lading mag aan de voorkant maximaal een meter uitsteken, maar dan moet de lading wel zijn vastgemaakt aan bijvoorbeeld een imperiaal;
  • Aan beide kanten van het voertuig mag de lading maximaal 20 centimeter uitsteken;
  • Aan de achterkant mag de lading maximaal een meter uitsteken.

Tips voor veilig vervoer

Of je lading nu deelbaar of ondeelbaar is, zorg er altijd voor dat deze goed is vastgemaakt, niet kan schuiven en er geen onderdelen van los kunnen raken. Gebruik bijvoorbeeld spanbanden of speciale dragers, zoals dus een imperiaal.

Haal zelf niets van de weg

Haal een voorwerp of object nooit zelf van de snelweg. Hoe goed bedoeld ook, denk aan de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers. Laat het weghalen van voorwerpen over aan de politie of weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

Deze zetten hun auto op een veilige manier op de weg en bovendien zijn de auto’s van de weginspecteurs uitgerust met extra middelen, zoals attentieverlichting en een informatiepaneel om weggebruikers te waarschuwen. In sommige gevallen wordt voor de veiligheid zelfs tijdelijk een rijstrook afgesloten.

Wat te doen bij een voorwerp op de weg?

Als je op de snelweg rijdt en je ziet een voorwerp liggen, bel dan op een veilige manier met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Wij ondernemen meteen actie en sturen er een weginspecteur naartoe. Hierbij is het belangrijk dat je de locatie zo nauwkeurig mogelijk doorgeeft.

Wij vragen de omschrijving en afmeting van het voorwerp en de plaats op de weg (welke rijstrook). Voor de locatie vragen wij het wegnummer, de rijrichting en de afstandsaanduiding zoals aangegeven op de hectometerpaal. Als een voorwerp op een voor het verkeer gevaarlijke plek ligt, kan 112 gebeld worden. Voor voorwerpen die minder spoed hebben, kun je ook een veilige plek opzoeken en ons een bericht sturen via ons Twitterkanaal.

Bepakt en bezakt op pad? Maak je lading goed vast


Foto: matras op de A2

Bepakt en bezakt op pad? Maak je lading goed vast.


Foto: kerstboom op de A22