Nieuws

LIVEBLOG: Code geel in midden en oosten wegens zware regenval (GESLOTEN)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele verkeersinformatie op deze website te raadplegen. Daarnaast is het verstandig om (tijdens buien) extra alert te zijn en je rijstijl aan te passen: matig snelheid en houd afstand tot je voorganger. Zo heb je minder kans op aquaplaning.

Zuid-Limburg

In het zuiden van het land ondervind je de meeste hinder van de wateroverlast. De A79 is dicht tussen Hulsberg en Heerlen, voor meer informatie hierover zie het artikel van gisteren. Daarnaast is de A76 afgesloten ter hoogte van Simpelveld. Verkeer kan via de af- en toerit de snelweg weer op. 

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de actuele situatie op de weg. 

Update 06:00 uur

Vrijdag houden we je via dit artikel op de hoogte van de actuele situatie rondom het wateroverlast op de Limburgse wegen.

Update 20:37 uur

Zojuist heeft het KNMI code geel voor Noord-Brabant ingetrokken. De weerswaarschuwing geldt nu alleen nog voor Limburg. 

Zojuist heeft het KNMI code geel voor Noord-Brabant ingetrokken.

Update 20:20 uur

De situatie is de afgelopen uren ongewijzigd. We monitoren natuurlijk alles nauwlettend om waar nodig maatregelen te kunnen treffen. 

Update 18:06 uur

In Zuid-Limburg heb je op meerdere provinciale wegen ook problemen vanwege de wateroverlast. Zo is op de N300 een rijstrook dicht vanwege verzakking en is de N595 deels afgesloten vanwege water op de weg. Deze wegen zijn overigens niet in beheer van Rijkswaterstaat. 

Update 17:45 uur

De linkerrijstrook van de A2 bij Maastricht-Centrum Noord richting Eindhoven is weer begaanbaar, nadat een ZOAB-cleaner eroverheen is gegaan. Ook de Koning Willem-Alexandertunnel is weer helemaal open.

Update 17:36 uur

De wateroverlast op de A76 ter hoogte van Simpelveld richting Aken is opgelost. De weg in die richting is dus weer vrij. In de richting van Geleen kunnen we de weg helaas nog niet vrijgeven. 

Update 15:27 uur

Code geel is zojuist ook ingetrokken voor Overijssel en Gelderland. Alleen voor Noord-Brabant en Limburg geldt de weerswaarschuwing nog. 

Code geel is zojuist ook ingetrokken voor Overijssel en Gelderland.

Update 15:10 uur 

Vanwege de deels uitgespoelde linkerrijstrook op de A2 richting Eindhoven staat er file. En dat betekent dat we momenteel tunneldosering toepassen in de Koning Willem-Alexandertunnel. Dit doen we om incidenten te voorkomen in de tunnel.

Update 14:38 uur

Helaas toch weer problemen op de A2 richting Eindhoven. Tussen Maastricht-Centrum Noord en knooppunt Kruisdonk hebben we de linkerrijstrook afgesloten, omdat een deel van het asfalt is uitgespoeld. 

Update 14:05 uur

En ook in de richting van Maastricht hebben we de A2 weer vrijgegeven. Alle omleidingsroutes zijn ingetrokken. De vertraging neemt snel af.

Update 14:01 uur

In de richting van Eindhoven is de A2 weer vrijgegeven. Richting Maastricht zijn we de afzetting nu aan het afbreken, deze zal ook snel vrijkomen. 

In de richting van Eindhoven is de A2 weer vrijgegeven.

Update 13:41 uur

De A2 wordt elk moment weer vrijgegeven, maar delen van de A76 en A79 zijn en blijven voorlopig afgesloten vanwege de wateroverlast. Dit zorgt voor veel vertraging. Is je reis naar Zuid-Limburg niet noodzakelijk? Stel deze dan uit.

Update 13:29 uur

Inmiddels zakt het water in de Kleine Geul weer. De A2 tussen de knooppunten Kerensheide en Kruisdonk wordt binnen een half uur weer vrijgegeven.

Inmiddels zakt het water in de Kleine Geul weer.

Update 13:13 uur

De A76 is in beide richtingen dicht bij Simpelveld. Verkeer wordt via de af- en toerit gestuurd. Ook het tankstation langs de snelweg is niet bereikbaar door wateroverlast.

De A76 is in beide richtingen dicht bij Simpelveld vanwege wateroverlast.

Update 12:42 uur

Het KNMI heeft code geel voor Groningen, Drenthe en Utrecht ingetrokken. Voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg blijft code geel van kracht.

Het KNMI heeft code geel voor Groningen, Drenthe en Utrecht ingetrokken.

Update 12:22 uur

In België waren waterproblemen op de E313 bij Lummen, waardoor we niet via deze snelweg konden omleiden. Inmiddels is deze weg weer vrij waardoor we de volgende omleiding in beide richtingen kunnen inzetten. De omleiding via Venlo, Monchengladbach en Aken (zoals eerder vermeld in dit blog) vervalt. 

Omleidingskaart Rijkswaterstaat.

Update 12:15 uur

Uniek beeld: een volledig lege A2 gezien vanaf het knooppunt Kruisdonk. De files op de A2 lopen flink op. Vanuit het zuiden staat er file tussen Eijsden en Maastricht-Noord (8 kilometer) en ruim 10 kilometer file richting het zuiden tussen Roosteren en knooppunt Kerensheide. 

Check het actuele fileoverzicht hier

Uniek beeld: een volledig lege A2 gezien vanaf het knooppunt Kruisdonk.

Update 11:50 uur

De file op de A2 vanuit Eindhoven richting Maastricht loopt op. Er staat nu 8 kilometer file van Born tot knooppunt Kerensheide. Vanaf knooppunt Kerensheide wordt verkeer de A76 opgestuurd. Weggebruikers naar Maastricht reizen via België (A76 richting Brussel en de N78 richting Lanaken). 

De file op de A2 vanuit Eindhoven richting Maastricht loopt op.

Update 11:37 uur

Verkeer vanuit Eindhoven onderweg richting Luik wordt omgeleid via Venlo, Monchengladbach en Aken over de A67, A73, A74, dan door Duitsland via de A61, A44 en de Belgische E40. Verkeer vanuit Luik naar Eindhoven wordt vice versa omgeleid via Aken, Monchengladbach en Venlo over de E40, dan via de Duitse A44 en A61 en in Nederland via de A74, A73 en A67 tot Eindhoven

Update 11:28 uur

Door de afsluiting van de A2 ontstaan er ook in beide richtingen files. De langste staat op de A2 richting Eindhoven tussen Gronsveld en Maastricht-Noord (6 kilometer). Ook vanuit Eindhoven staat file voor het knooppunt Kerensheide. Check het actuele fileoverzicht hier

De langste staat op de A2 richting Eindhoven tussen Gronsveld en Maastricht-Noord (6 kilometer).

Update 11:15 uur

Verkeer op de A2 vanuit Eindhoven richting Maastricht wordt omgeleid via België en volgt vanaf knooppunt Kerenheide Brussel en Lanaken (A76, E314 en N78). 

Update 10:50 uur

Wegens overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen wordt op dit moment de A2 in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk. Zodra we meer informatie hebben over omleidingsroutes, zullen we dit hier melden.

Update 10:32 uur

Inmiddels hebben we nog een stuk van de A79 afgesloten: richting Maastricht is de weg tussen Heerlen en Voerendaal dicht door water op de weg. Van Voerendaal tot Hulsberg was de weg al afgesloten vanwege geplande wegwerkzaamheden.

Update 10:12 uur

De N595 tussen de aansluiting met de N278 en Oud-Valkenburg blijft voorlopig dicht vanwege de wateroverlast. Dit duurt zeker tot het einde van de middag.

Update 9:32 uur

De vertragingen in het land nemen af, met nu nog ongeveer 30 kilometer aan files. Check het actuele fileoverzicht hier

Update 9:29 uur

Op de A28 richting Amersfoort is bij De Bilt één rijstrook afgesloten vanwege een plas water.

Op de A28 richting Amersfoort is bij De Bilt één rijstrook afgesloten vanwege een plas water.

Update 9:26 uur

Op de A2 bij Sint-Michielsgestel is onze aannemer druk bezig om de afrit watervrij te maken. Hierdoor is een extra rijstrook richting Den Bosch afgesloten.

Op de A2 bij Sint-Michielsgestel is onze aannemer druk bezig om de afrit watervrij te maken.

Update 9:01 uur

De hinder op de weg blijft stabiel, er staat rond de 50 kilometer aan file op de wegen. Op de meeste plekken gaat het om korte files waar buien vallen, met uitschieters op de A2 tussen Boxtel-Noord en Sint-Michielsgestel (7 kilometer), A59 richting Den Bosch tussen Oss en Rosmalen-Oost (8 kilometer) en op de A50 richting Eindhoven tussen Nistelrode en Veghel-Noord (6 kilometer). 

Check het actuele fileoverzicht hier

Update 8:45 uur

Het KNMI heeft code geel ingetrokken voor de provincies Friesland en Flevoland. In alle oostelijke provincies, Utrecht en Noord-Brabant geldt code geel tot 18:00 uur vanavond.

Het KNMI heeft code geel ingetrokken voor de provincies Friesland en Flevoland.

Update 8:42 uur

De afrit Sint-Michielsgestel op de A2 richting Den Bosch is nog afgesloten en ook de verbindingsweg naar de A65 richting Vught en Tilburg is niet beschikbaar vanuit Eindhoven in verband met wateroverlast. Hierdoor staat er file op de A2 tussen Boxtel-Noord en knooppunt Vught.

File op de A2 tussen Boxtel-Noord en knooppunt Vught.

Update 8:31 uur

Vanwege water op de weg is de afrit Meerssen op de A2 richting Maastricht afgesloten. 

Update 8:23 uur

Bij zware regenval zoals vandaag kan lokaal aquaplaning, ofwel 'watergladheid' ontstaan. Je auto kan dan even de grip met het wegdek verliezen door de hoeveelheid water op de weg. Wil je lezen wat we doen om dit te voorkomen? Lees ons artikel.

Update 8:17 uur

Ter hoogte van Soesterberg hebben we één rijstrook afgesloten en de snelheid verlaagd vanwege wateroverlast op de weg. Onze weginspecteur is ter plaatse om de overlast te verhelpen.

Op diverse plekken in het land zien we regen vallen.

Update 8:12 uur

We tikken de 50 kilometer file aan op onze wegen, met name veel korte files op plekken waar veel neerslag valt. Ga je de weg op? Check voor vertrek de actuele verkeersinformatie.

Update 8:06 uur

Op diverse plekken in het land zien we regen vallen. Lokaal levert dit ook hinder op. Op de A12 (rechterafbeelding) richting Arnhem staat file tussen Oud-Dijk en Westervoort. 

Op diverse plekken in het land zien we regen vallen.

Op diverse plekken in het land zien we regen vallen.

Update 7:38 uur

Door water op de weg is de afrit Sint Michielsgestel op de A2 vanuit Eindhoven dicht. Ook is er vanwege wateroverlast een rijstrook afgesloten op de A2 vanuit Utrecht ter hoogte van het knooppunt Hintham. Beide leveren geen vertraging op. 

Door water op de weg is de afrit Sint Michielsgestel op de A2 vanuit Eindhoven dicht.


Plas water op de weg bij Sint-Michielsgestel (A2).

Update 7:30 uur

Op diverse plekken in het land zien we zware neerslag, waaronder op de A28 bij Soesterberg. Ga je de weg op? Check dan voor vertrek de actuele weer- en verkeersinformatie.

Op diverse plekken in het land zien we zware neerslag, waaronder op de A28 bij Soesterberg.


Actueel beeld op de A28 bij Soesterberg

Update 7:27 uur

Doordat de Geul bij Valkenburg buiten zijn oever getreden is, is de N595 tussen Oud-Valkenburg en de aansluiting met de N278 dicht. We verwachten dat de weg rond 9:30 uur weer vrij is.

Update 6:52 uur

De verbindingsweg van de A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richting Tilburg is dicht door water op de weg. Verkeer richting Vught/Tilburg kan keren bij de af- en toerit Veghel (21).

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor grote delen van het land.