Nieuws

Code oranje in kustprovincies: groter risico door storm Eunice

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Storm Eunice heeft er vrijdag op meerdere plekken namelijk voor gezorgd dat bomen en lichtmasten minder stevig staan. Door de naderende wind bestaat vanavond de kans dat deze omvallen en op de weg terechtkomen. Weggebruikers, met name dus in de kustprovincies, moeten daarom alert de weg op gaan en rekening houden met mogelijke hinder. Verder vragen we vrachtverkeer extra voorzichtig te zijn.

Code geel in overige provincies

In de rest van het land gaat het ook flink waaien en daarom geldt in de overige provincies code geel. Ook daar is het belangrijk waakzaam te zijn vanwege het extreme weer van eerder deze week. Naast de harde windstoten, dienen weggebruikers ook in meerdere regio's rekening met verminderd zicht door de regenbuien.

Herstelwerkzaamheden

We zijn sinds vrijdagavond door het hele land druk met herstelwerkzaamheden. Zo hebben we dit weekend meerdere omgewaaide vrachtwagens moeten bergen en stroomden de meldingen van voorwerpen op de snelwegen binnen. Momenteel zijn we op de A16 en N44 bezig lichtmasten te verstevigen die op omvallen staan.

Nieuwe updates

Hieronder vind je updates over de situatie op de wegen met betrekking tot de (zeer) harde windstoten en regenbuien. We houden je op de hoogte van de actuele stand van zaken. 

Update 17:07 uur

De A20 is bij knooppunt Kleinpolderplein in beide richtingen dicht. Dit heeft te maken met plassen water op de weg. We leiden het verkeer om.

Tekst gaat verder onder de tweet


Update 17:22 uur

De file op de A16 loopt in beide richtingen op. Naar Breda bedraagt de extra reistijd nu 45 minuten. In tegengestelde richting, naar Rotterdam, is de vertraging 35 minuten. Bij 's-Gravendeel heb je namelijk minder rijstroken.

De lichtmasten staan dusdanig scheef, dat we bezig zijn met herstelwerkzaamheden. We leiden het verkeer naar Breda om vanaf knooppunt Ridderkerk-Zuid (A15, A27, A59). Weggebruikers richting Rotterdam volgen bij knooppunt Zonzeel de omleiding (A59, A27 en A15).

Tekst gaat verder onder de foto

Herstelwerkzaamheden aan de lichtmasten op de A16

Herstelwerkzaamheden op de A16

Update 18:28 uur

We waarschuwden al voor bomen die mogelijk kunnen omvallen. Dat zagen we dan ook zojuist gebeuren op de A28 ter hoogte van knooppunt Lankhorst richting Zwolle. De boom viel deels op de vluchtstrook. De wegwerker is onderweg om deze weg te halen.

Tekst gaat verder onder de foto

Boom op de vluchtstrook van de A28

Beeld gemaakt door weginspecteur Rinse

Update 19:26 uur

Weginspecteur Monique neemt voorzorgsmaatregelen op de A1 vanwege de harde windstoten. Het KNMI geeft vanaf 20:00 uur code oranje af voor de westelijke kustprovincies.

Tekst gaat verder onder de tweet


Update 20:07 uur

Vanwege de harde windstoten is de Markerwaarddijk (N307) tijdelijk dicht voor vrachtverkeer en voertuigen met aanhangwagen.

Update 20:15 uur

Vooralsnog zien we weinig bomen en takken op de weg door de harde windstoten. We krijgen voornamelijk meldingen van wateroverlast. Op de foto hieronder zie je de situatie op de A1 bij Muiden richting Amsterdam. Vanwege de veiligheid zijn er twee rijstroken dicht.

Tekst gaat verder onder de foto

Water op de A1 bij Muiden

Beeld gemaakt door weginspecteur Monique

Update 21:35 uur

De A20 bij knooppunt Kleinpolderplein is in beide richtingen vrijgegeven. Het is niet meer nodig om de omleiding te volgen. Aan het einde van de middag ging de weg dicht vanwege water op de weg (zie update van 17:07 uur).

Update 22:29 uur

We krijgen meerdere meldingen van bomen op de weg. Zo ligt er nu een boom op de A28 tussen Dwingeloo en Beilen. De weg richting Assen is dicht. Wegwerkers zijn onderweg om deze weg te halen. We leiden het verkeer om via U38. We verwachten dat de afhandeling tot 00:30 uur duurt.

Update 22:49 uur

Op knooppunt Lunetten is zojuist ook een boom omgewaaid. De verbindingsweg vanuit Utrecht (A12) richting Arnhem (A27) is daarom dicht. We zijn tot middernacht bezig met de afhandeling.

Update 23:10 uur

Zojuist lag een boom op de N33 ter hoogte van Spijk. Inmiddels is de boom weggehaald en kan het verkeer zonder hinder weer verder rijden.

Tekst gaat verder onder de foto

boom N33

Beeld gemaakt door weginspecteur Jeroen

Update 23:13 uur

Op de A4 liggen vijf bomen tussen Bergen op Zoom-Zuid en Hoogerheide. De weg richting de Belgische grens is daarom dicht tot diep in de nacht. Het verkeer naar Antwerpen leiden we vanaf knooppunt Zoomland om via de A58 en A16.

Update 23:47 uur

Code oranje is beëindigd door het KNMI. Op dit moment geldt code geel voor het hele land. Weggebruikers moeten morgen tijdens de ochtendspits ook rekening houden met zware windstoten. Dit is de laatste update.