Nieuws

Code oranje: kans op verraderlijke gladheid door ijzel

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Advies aan weggebruikers

We adviseren weggebruikers om in de provincies waar code oranje geldt alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het advies aan mensen die tóch de weg op moeten is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Dit betekent: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Het KNMI verwacht dat het in de loop van de nacht weer droog wordt, waarna er code geel geldt voor bevriezing van natte weggedeelten.

Het blijft overigens ook morgen belangrijk om de weer- en verkeersinformatie te blijven volgen. In de loop van zondag verwacht het KNMI namelijk dat er gladheid door sneeuwval kan ontstaan.

Gladheidbestrijding en ijzel

IJzel is winterse neerslag die meteen bevriest zodra het op koud wegdek komt. Er ontstaat dan een heldere ijslaag op de weg en dat noemen we ijzel. Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen.

Het bestrijden van ijzel is lastig. Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats, dat heeft tijd nodig. Pas als de bovenlaag zacht is, werkt het zout optimaal en wordt het minder glad.

Strooien

Gedurende het winterseizoen houden onze gladheidcoördinatoren de rijkswegen 24/7 nauwlettend in de gaten. Als er kans is op gladheid, komen onze strooiers in actie. Gedurende het winterseizoen staan er 577 strooiwagens klaar, verspreid door het land. Binnen twee uur kunnen alle rijkswegen voorzien zijn van zout. Ondanks al onze inspanningen is ijzel erg lastig te bestrijden en kan gladheid dus helaas niet altijd worden voorkomen.

Tekst gaat verder onder de foto

Weer_Sneeuw_Glad_Strooien_Donker(2) (1)

Strooikaart: volg de strooiacties live

Op rijkswaterstaatstrooit.nl kun je de strooiwagens live volgen. Ook zie je waar we gestrooid hebben én hoe laag de wegdektemperaturen zijn. Meer weten over gladheidsbestrijding? Luister dan naar onze podcast.