Nieuws

LIVEBLOG: Code oranje vanwege storm Ciarán (gesloten)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

We adviseren weggebruikers om extra alert te zijn onderweg. In gebieden waar code oranje geldt, kunnen er gevaarlijke rijomstandigheden zijn. Vanavond verwachten we een zeer drukke avondspits.

Ga je op pad? Bekijk dan voor vertrek de actuele weer- en verkeersinformatie. In dit artikel geven we tips voor onderweg.

Update 18:42 uur

De avondspits is bijna achter de rug. De enige plek waar nog file staat door de storm is op de A12 richting Den Haag. Bij Woerden zijn meerdere bomen op de weg gekomen vandaag (zie update van 15:50 uur). We gaan dan ook bekijken of er nog meer dreigen om te vallen.

Er is nog één rijstrook dicht en de vertraging bedraagt 70 minuten. We leiden het verkeer vanaf knooppunt Oudenrijn om via de A2, A27, A15 en A16.

Verder geldt alleen code oranje nog in Noord-Holland. In alle andere regio's is code geel actief, met uitzondering van Limburg. Dit is de laatste update.

Tekst gaat verder onder het omleidingskaartje.

221v2 - -RWS

Update 17:43 uur

We hebben de piek van deze avondspits achter de rug. Op het drukste moment van de spits stond er 209 kilometer file. Dat was om 16:30 uur. Op andere donderdagen is dat vaak een uur later, rond 17:30 uur.

De avondspits is minder druk verlopen dan verwacht. De acht weken hiervoor stond er gemiddeld 390 kilometer file tijdens de donderdagavondspits.

Update 17:16 uur

Op de A12 bij Zevenhuizen gaat het verkeer over de vluchtstrook richting Utrecht. Dit komt door een gekanteld voertuig. De berger is druk bezig om de vrachtwagen rechtop te zetten. Je hebt nu 50 minuten vertraging vanaf Zoetermeer. Weggebruikers kunnen vanaf Prins Clausplein omrijden via de A4 en N11. We geven de rijstroken rond 17:45 uur vrij.

Verder krijgen we weinig meldingen binnen van gekantelde voertuigen. Het gaat voornamelijk om bomen op de weg of schades aan bijvoorbeeld verkeersborden.

Tekst gaat verder onder de foto.

vrachtwagen gekanteld

Update 16:57 uur

Op dit moment staat er landelijk 200 kilometer aan file. Op de A28 richting Hoogeveen bedraagt de extra reistijd een uur. Dit komt door de weersomstandigheden, verkeersaanbod en een eerdere afsluiting van afrit Ommen.

Tekst gaat verder onder de foto.

C61

Update 16:55 uur

Het KNMI heeft code oranje beëindigd voor de provincie Zeeland. Daar geldt nu code geel, net als in vrijwel het hele land. Alleen in Noord-Holland en Zuid-Holland is nog code oranje actief. Daar kun je te maken krijgen met gevaarlijke rijomstandigheden.

Weerkaart van het KNMI

Update 16:33 uur

Naast meldingen van bomen en takken op de weg, zien we ook diverse schades aan verkeersborden. Op de A7 bij Scheemda gaan we een spoedreparatie uitvoeren. De vertraging bedraagt een half uur richting de Duitse grens.

Update 16:24 uur

Er dreigen meerdere bomen om te vallen bij afrit Gorinchem (zie ook update van 15:39 uur). We zijn nu druk bezig om ze weg te halen, zodat het verkeer rond 18:30 uur weer veilig over de afrit kan. Vanavond herstellen we de vangrail.

Tekst gaat verder onder de video.

Update 15:50 uur

De files nemen toe en inmiddels staat er al zo'n 160 kilometer file in het land. Een flink deel hiervan staat op de A12 richting Den Haag. Daar is de brandweer op diverse plekken druk bezig, zoals je op de foto kunt zien.

Er staat 14 kilometer file en de vertraging bedraagt 80 minuten (zie ook update van 15:21 uur). Nu zijn er twee rijstroken dicht ter hoogte van Woerden, eerst was dat alleen de linkerrijstrook.

Tekst gaat verder onder de foto.

A12

Update: 15:39 uur

Bij afrit Gorinchem (A15) dreigt een boom op de weg te vallen. Uit voorzorg is de afrit dicht voor het verkeer vanuit Ridderkerk. Weggebruikers kunnen de volgende afrit bij het knooppunt nemen. Hierdoor blijft de hinder beperkt voor het verkeer.

Tekst gaat verder onder de video.


Update: 15:21 uur

Op de A12 richting Den Haag is het merkbaar dat het hard waait. Bij Woerden ligt een boom op de weg. De situatie zorgt voor hinder en 20 minuten vertraging. Vanaf De Meern staat er 8 kilometer file. De brandweer gaat aan de slag om de boom weg te halen.

Eerder vanmiddag had het verkeer ook hinder op ongeveer hetzelfde punt. Toen hing een tak over de rijstrook (zie update van 12:22 uur).

Tekst gaat verder onder de foto.

brandweer A12

Update: 15:01 uur

Inmiddels geldt code oranje ook in Noord-Holland en Zuid-Holland. Eerder vandaag was het al afgegeven voor de provincie Zeeland. Je kunt hier te maken krijgen met gevaarlijke rij-omstandigheden. In de andere regio's geldt code geel. Wees extra alert onderweg en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan.

Tekst gaat verder onder de foto.

knmi

Update: 14:34 uur

Het valt vooralsnog mee qua kilometers file in het land. We verwachten dat de avondspits zo op gang komt. Momenteel staat er 30 kilometer file. Zo heb je op de A76 richting de Duitse grens 6 kilometer file (half uur vertraging). Dit komt doordat een boom over de geluidswal hangt. Daardoor is er één rijstrook dicht bij Nuth.

Op de A73 is afrit Nijmegen dicht, vanuit het zuiden. Daar zijn we bezig met opruimwerkzaamheden, vanwege een omgewaaide boom. We verwachten voor 15:00 uur klaar te zijn. Momenteel heb je ruim een half uur vertraging. Je kunt keren bij afrit Beuningen (1).

Tekst gaat verder onder de foto.

boom A76

Foto: A76 bij Nuth.

Update: 13:22 uur

Op diverse plekken krijgen we meldingen van omgewaaide bomen en takken op de weg. Zo ook op de A2 bij knooppunt Deil. Daar zijn twee rijstroken dicht richting Den Bosch. De vertraging bedraagt ongeveer 25 minuten over zo'n 4 kilometer.

Ook op de A4 ter hoogte van Hoogerheide is een boom op de vluchtstrook beland, in de richting van Bergen op Zoom. De brandweer is onderweg.

Tekst gaat verder onder de foto's.

omgewaaide boom A4

Foto: A4 ter hoogte van Hoogerheide.

meerdere rijstroken dicht

Foto: A2 bij knooppunt Deil.

Update: 13:00 uur

Vlakbij Barneveld (A1) is een boom omgewaaid. De brandweer is druk met werkzaamheden. Door de situatie is één rijstrook dicht. Het verkeer richting Apeldoorn heeft 20 minuten vertraging.

Tekst gaat verder onder de foto.

omgewaaide boom

Update: 12:40 uur

Op de N65 heeft een omgewaaide boom voor een ongeval gezorgd. De weg is dicht tussen Udenhout/Oisterwijk en Berkel-Enschot. Verkeer richting Tilburg wordt vanaf knooppunt Vught omgeleid. De afhandeling van het ongeval gaat nog enkele uren duren.

Tekst gaat verder onder de foto.

boom n65

Update 12:22 uur

Bij Woerden is de brandweer druk bezig om een tak weg te halen die deels over de A12 hangt. Daarvoor is één rijstrook dicht, in de richting van Den Haag. Vooralsnog levert het geen file op.

Tekst gaat verder onder de foto.

A12 tak over de weg

Update 12:15 uur

We kregen vandaag al meerdere meldingen vanwege de zware windstoten binnen. Bij afrit Driebergen/Zeist (A12) was vanochtend een tak afgebroken. Om de tak weg te halen was één rijstrook dicht richting Arnhem.

Bij knooppunt Badhoevedorp ging het aan het einde van de ochtend ook mis. Een dak van een vrachtwagen ging eraf. Daardoor waren twee verbindingswegen dicht op het knooppunt.