Nieuws

De spitsen uitgelicht

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Wie in de maanden juli en augustus op de weg zat, heeft waarschijnlijk over het algemeen goed kunnen door rijden. Vooral in augustus was het rustig. Nu de vakanties bijna ten einde zijn, zal er ook weer meer verkeer over de rijkswegen rijden en verwachten we ook weer drukkere spitsen. In de onderstaande grafiek is te zien hoe in de maanden na de zomerperiode de spitsen weer drukker werden in de voorgaande jaren.

Gemiddelde spitspiek per maand

Gemiddelde spitspiek per dag

Dat niet elke spits hetzelfde is, laat de gemiddelde spitspiek tijdens de ochtendspitsen zien. In 2023 zijn tot nu toe – zoals ook in de voorgaande jaren – de dinsdag- en donderdagochtendspits de drukste ochtendspitsen van de week en is de vrijdagochtendspits veruit de meest rustige spits van de week.

De avondspits is doorgaans drukker dan de ochtendspits. Ook in de avonduren zijn de dinsdag en donderdag de drukste dagen van de week. De vrijdagavondspits is opvallend veel drukker dan de ochtendspits.

Gemiddelde spitspiek per kwartier

Hoe hoog de piek ook is, doorgaans is 08:30 uur het moment dat er de meeste files staan tijdens de ochtendspits. In de avond is dat steevast om 17:30 uur, met uitzondering van de vrijdagavond. Die spits begint eerder en het hoogtepunt wordt meestal rond 16:00 uur bereikt.