Nieuws

Veel files dinsdagochtend; ook drukke avondspits verwacht

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Met een spitspiek van 656 kilometer hadden we dinsdagochtend één van de drukste spitsen van het jaar. Alleen de ochtendspits van 19 januari was vanwege sneeuwval in het zuiden van het land drukker met 680 kilometer file. Deze ochtendspits hadden weggebruikers te maken met natte sneeuw en incidenten, waardoor het drukker was dan gebruikelijk.

Een ochtendspits op de rijkswegen, op dinsdagochtend in 2023, had tot vandaag een gemiddelde spitspiek (de totale maximale filelengte) van 421 kilometer.

Incidenten dinsdagochtend

De meeste vertraging hadden weggebruikers op de A28 richting Utrecht bij Den Dolder, waar vanwege een ongeluk met meerdere voertuigen twee rijstroken dicht waren. De vertraging was daar ongeveer 115 minuten over 14 kilometer en verkeer werd gedurende de afhandeling van het incident omgeleid.

Op de A2 richting Maastricht was de spitsstrook bij Urmond dicht vanwege een vrachtwagenbrand. Ook waren er onder meer incidenten op de A4, A12 en A13.

Weersomstandigheden en verkeersaanbod

De meeste drukte kwam echter door de combinatie tussen de weersomstandigheden en verkeersaanbod. De voorjaarsvakantie is afgelopen en we maandag was het ook al drukker op de weg. Daarnaast viel in diverse delen van het land natte sneeuw.

Tijdens het rijden in regenachtige omstandigheden, houden automobilisten meer afstand. Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder en langere files ontstaan, die extra hinder opleveren.

Reis indien mogelijk buiten de spits

Ook vanavond zal het weer invloed hebben op de spits. De dinsdagavondspits is doorgaans al drukker dan de ochtendspits en in combinatie met (winterse) weersomstandigheden verwachten we ook vanavond een drukkere spits.

We adviseren weggebruikers om voor vertrek de actuele weer- en verkeerinformatie in de gaten houden en indien mogelijk buiten de spits te reizen. Ook via Twitter houden we je op de hoogte van de actuele situatie op de weg.