Nieuws

Drukkere avondspitsen rond WK-wedstrijden

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Normaal vindt het WK voetbal namelijk plaats in de zomer. In die periode is het vanwege de vakantietijd doorgaans vrij rustig op de weg. Nu vindt het wereldkampioenschap dus plaats in de winter. Dan is het drukker op de weg, zijn de weersomstandigheden slechter en is het vroeger donker. Allemaal factoren die van invloed zijn op het verkeer.

Ook de wedstrijden van het Nederlands elftal zullen hun effect hebben op het verkeer. Zo kunnen weggebruikers eerder of juist later op pad gaan om thuis of ergens anders Oranje te zien spelen. Hieronder een overzicht wat wij per wedstrijd verwachten.

Maandag 21 november 17:00 uur: Nederland – Senegal

Deze wedstrijd valt midden in de maandagavondspits. Gemiddeld zien we op maandagavond tussen de 250 en 350 kilometer file staan, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het hoogtepunt van deze spits bevindt zich doorgaans rond 17:38 uur.

Omdat de aftrap al om 17:00 uur is verwachten we dat veel mensen al eerder op pad gaan dan normaal. Het kan daardoor al veel vroeger druk worden op de weg dan gebruikelijk. Houd er dus rekening mee dat we vanaf 15:00 uur al de eerste files kunnen verwachten en dat het rond 16:00 uur echt al goed druk kan zijn rond de grote steden en knooppunten.

Vrijdag 25 november 17:00 uur: Nederland – Ecuador

De vrijdagavondspits begint vergeleken met de andere avondspitsen van de week altijd een stuk vroeger. Dat zal deze vrijdag nog iets vroeger zijn vanwege de tweede poulewedstrijd van het Nederlands elftal die dag. De afgelopen weken stond er op vrijdag vaak rond de 300 kilometer, waarbij de piek doorgaans al tussen 16:00 uur en 17:00 uur zat. Dat zal naar verwachting deze vrijdag nog iets eerder zijn.

De wedstrijd begint wederom om 17:00 uur, waardoor voetballiefhebbers waarschijnlijk eerder de weg op zullen gaan, en zich zo in de toch al drukke vrijdagmiddagspits zullen mengen. Dit zal er toe leiden dat de eerste files al rond 14:00 uur kunnen ontstaan en de grootste vertragingen tussen 15:30 uur en 16:30 uur zullen zijn. Dat is dus nog iets eerder dan tijdens de doorgaans toch al vroege vrijdagavondspits.

Dinsdag 29 november 16:00 uur: Nederland – Qatar

De dinsdagavondspits is normaalgesproken samen met de donderdagavond de drukste van de week. Rond 17:32 uur staat er vaak al zo'n 400 kilometer aan file, met de afgelopen weken ook regelmatig uitschieters van 550 kilometer of meer.

Deze dinsdag zal het qua hoeveelheid verkeer niet veel anders zijn. Omdat de wedstrijd om 16:00 uur begint kunnen de eerste grote files zich al vanaf 14:00 uur aandienen. Wellicht zal de drukte zich iets meer over de middag uitspreiden, maar incidenten en nadelige weersomstandigheden kunnen alsnog tot flinke vertragingen leiden.

Knock-out fase

Als het Nederlands elftal de poulefase overleeft volgt de knock-out fase. Het is nog niet bekend op welke dag Oranje de achtste finale zal spelen. Wel staat vast dat dit op een zaterdag of zondag zal zijn. We verwachten daarom geen hinder voor de weggebruiker.

De wedstrijden die daar eventueel op volgen zijn ook in het weekend of na 20:00 uur. Ook deze wedstrijden zullen dus niet van invloed zijn op het verkeer.

Voorkom dat je de aftrap mist

Mocht je de verwachte verkeersdrukte willen mijden, dan doe je er goed aan om ruim van te voren de actuele verkeersinformatie te checken. Ook kun de grootste drukte vermijden door op andere tijden de weg op te gaan, voor een andere vervoerswijze te kiezen of indien mogelijk vanuit huis te werken.