Nieuws

File-informatie nu nog nauwkeuriger

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Files werden voorheen voor het grootste deel gemeten met behulp van lussen in het wegdek. Deze lussen meten hoeveel voertuigen in een bepaalde periode over bepaalde lussen rijden. Door gebruik te maken van Floating Car Data hebben we een nog nauwkeuriger beeld van de situatie op de rijkswegen.

Floating Car Data is anonieme data over de snelheid en de locatie van voertuigen. Deze gegevens worden verzameld via telefoon-apps en navigatiesystemen, die in auto’s gebruikt worden en ‘mee stromen’ met het verkeer. Hiermee kunnen we weggebruikers nog beter voorzien van actuele reis- en route-informatie.

Wanneer spreekt Rijkswaterstaat van een file?

Op onze website kun je de actuele verkeersinformatie zien, dus ook waar een eventuele file staat. We spreken van een file als het verkeer met een gemiddelde snelheid lager dan 50 kilometer per uur over een afstand van ten minste twee kilometer rijdt. In de actuele verkeersinformatie op onze website kun je twee files terugvinden:

  • Langzaam rijdend verkeer: verkeer dat over ten minste twee kilometer nergens harder rijdt dan 50 kilometer per uur, maar over het algemeen wel sneller rijdt dan 25 kilometer per uur;
  • Zeer langzaam rijdend tot stilstaand verkeer: verkeer dat over ten minste twee kilometer gemiddeld langzamer dan 25 km/u rijdt of stilstaat.

Een file korter dan twee kilometer, maar met meer dan tien minuten vertraging rekenen we ook als file. Meer dan twee minuten vertraging op een verbindingsweg wordt ook als file gezien.

De file-informatie uit Floating Car Data wordt geleverd door het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Dat is een landelijk loket voor wegverkeersgegevens in Nederland waarin overheden samenwerken op het gebied van mobiliteitsdata.

Welke wegen zijn rijkswegen?

De files op onze website zijn alle files op de rijkswegen. Dat wil zeggen, de wegen die worden beheerd door Rijkswaterstaat. Dat zijn de meeste snelwegen (A-wegen) en ook een aantal autowegen (N-wegen). De overige wegen in Nederland worden beheerd door andere wegbeheerders, zoals provincies, waterschappen of gemeenten. Op deze pagina kun je zien wie welke wegen beheert.

Ben je op zoek naar de actuele situatie op de rijkswegen? Die vind je hier op onze website.