Nieuws

Haal nooit zelf een voorwerp van de weg

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Voorwerpen kunnen met verschillende redenen op de weg terechtkomen. Als we zo’n melding krijgen, kunnen we de hulp inschakelen van zo’n 3.000 camera’s boven de snelweg die als extra ogen dienen. Als er een voorwerp of object op de weg ligt, nemen we veiligheidsmaatregelen. Zo kunnen we rode kruisen boven de weg plaatsen of een snelheidsmaatregel instellen en we sturen altijd een weginspecteur naar de plek om het voorwerp daar weg te halen.

Stop nooit zelf

Zie je een voorwerp of object liggen op de weg, haal dat dan nooit zelf weg. Hoe goed bedoeld ook, denk aan de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers. Laat het weghalen van voorwerpen over aan de politie of weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

Deze zetten hun auto dan op een veilige manier op de weg en bovendien zijn de auto’s van de weginspecteurs uitgerust met extra middelen, zoals attentieverlichting en een informatiepaneel om weggebruikers te waarschuwen.

Wat te doen bij een voorwerp op de weg?

Als je op de snelweg rijdt en je ziet een voorwerp liggen, bel dan op een veilige manier met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Wij ondernemen meteen actie en sturen er een weginspecteur naartoe. Hierbij is het belangrijk dat de locatie zo nauwkeurig mogelijk wordt doorgegeven.

We vragen de omschrijving en afmeting van het voorwerp en de plaats op de weg (welke rijstrook). Voor de locatie vragen wij het wegnummer, de richting en de afstandsaanduiding zoals aangegeven op de hectometerpaal. Als een voorwerp op een voor het verkeer gevaarlijke plek ligt, kan 112 gebeld worden.

Voor voorwerpen die minder spoed hebben, kun je ook een veilige plek opzoeken en ons een bericht sturen via ons Twitterkanaal of bellen Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Hectometerpaal

Meer weten over het hectometerpaaltje en welke informatie belangrijk is het bij het doorgeven van een melding? Bekijk dan het filmpje: