Nieuws

Waarom is dat hectometerpaaltje zo handig?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Marlous geeft in de nieuwe aflevering antwoord op deze vragen. Onder de video vind je nog meer interessante weetjes over hectometerpalen.

Hectometerpaal

Het zijn die handige, groene bordjes die je aan de kant van de weg ziet staan. Deze hectometerbordjes voorzien jou (en dus ook ons) van handige informatie als je bijvoorbeeld met pech stil komt te staan. Ze staan om de 100 meter; daar komt de naam ‘hecto’ ook vandaan. ‘Hecto’ staat voor 100.

Hectometerpaal

Rijrichting

Hierboven zie je een foto van een hectometerpaal. Dit bordje laat je weten dat je op de A12 bent, de hectometrering 123,0 is en de rijrichting Links. Al deze informatie is voor ons belangrijk om je verder te kunnen helpen. De linkerrijrichting gaat voor de A12 naar Den Haag, de rechterrijrichting leidt naar Duitsland. 

Zwarte letter in geel vakje

Soms zie je rechtsonderin een geel vakje met een zwarte letter; bijvoorbeeld een ‘n’. Die ‘n’ geeft aan dat je je op de parallelbaan van de linkerrijrichting (Li) bevindt.

Betekenis van de letters

Waar de andere letters voor staan, vind je in onderstaande tabel:

Hectometerpaal uitleg

Merk hierbij op dat sommige letters eenzelfde ‘type’ zijn; de ‘m’ en de ‘n’ zijn allebei een parallelbaan, maar ze kennen ieder een andere rijrichting. Om die reden hebben ze dus ook een andere letter. 

Hoe wordt de hectometrering bepaald? 

Vroeger begonnen alle snelwegen vanuit Amsterdam. De rijrichting vanuit Amsterdam was dan Rechts en naar Amsterdam toe was Links. Snelwegen die er later zijn bijgekomen (of niet vanuit Amsterdam beginnen) worden volgens beleid uit politiek Den Haag bepaald. Wat ook leuk is om te weten is dat de hectometrering van de rechterrijrichting (Re) oploopt en die van de linkerrijrichting (Li) afloopt. 

Heb je nog vragen?

Heb jij nou een andere vraag voor ons die betrekking heeft op (actuele) verkeersinformatie? Benader ons dan op Twitter (@RWSverkeersinfo) en misschien behandelen we jouw vraag dan wel in de volgende aflevering van Studio Snelweg.