Nieuws

Herstelwerkzaamheden na vorstschade

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Vorstschade treedt vooral op op oudere wegdekken en de kans op schade neemt toe bij strenge vorst, in combinatie met vorst-dooi wisselingen. We houden onze wegen nauwlettend in de gaten. Als wij schade constateren of een melding van schade krijgen, inspecteert een weginspecteur de situatie en worden meteen maatregelen genomen. Zo plaatsen we onder meer waarschuwingsborden of snelheidsbeperkingen en waar nodig sluiten we rijstroken af. Dit doen we voor de veiligheid voor de weggebruiker en om veilig te kunnen werken.

Reparaties

Vorstschade aan het wegdek kan soms snel worden gerepareerd met tijdelijk reparatie-asfalt, maar dat betekent dat de weg (of delen daarvan) wordt afgesloten. We proberen de hinder voor de weggebruiker zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk voeren we de reparaties dan ook zo snel mogelijk of juist ’s nachts uit.

De reparaties die we momenteel uitvoeren zijn spoedreparaties. De echte herstelwerkzaamheden, het opnieuw asfalteren van delen van de weg, kunnen pas plaatsvinden na de vorstperiode. Het is ook mogelijk dat schade die geen direct gevaar oplevert, wordt meegenomen in de onderhoudswerkzaamheden die vanaf het voorjaar weer plaatsvinden.

Wat kun jij doen?

Ben jij onderweg en zie jij schade aan het wegdek? Dan kun je dat aan ons doorgeven via de Twitterkanalen van @Rijkswaterstaat of @RWSverkeersinfo. Geef daarbij de informatie door die op het dichtstbijzijnde hectometerbordje staat, inclusief de eventuele letter. Geef ook door op welke rijstrook je de schade hebt gezien. Tel daarbij van links naar rechts. De linkerrijstrook is dus ‘rijstrook 1’.

Goed voorbereid op pad

Ga je de weg op? Pas de rijstijl aan de omstandigheden op de weg aan. Houd je aan de eventuele maatregelen, zoals snelheidsbeperkingen of waarschuwingen. Check voor vertrek de actuele verkeersinformatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan.