Nieuws

Hitteprotocol: vanaf woensdagochtend versneld bergen vanwege hoge temperaturen

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Het hitteprotocol is woensdag in deze provincies van kracht: Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Het protocol geldt tijdens de warmste periode van de dag, dat is van 's ochtends 10:00 uur tot ’s avonds 20:00 uur.

Wat betekent het hitteprotocol voor weggebruikers?

Het warme weer heeft impact op weggebruikers. Daarom schakelen we direct een bergingsbedrijf in als we een melding van een pechgeval krijgen. Met deze maatregel halen we voertuigen met pech direct van de weg af.

De berger brengt de automobilist naar een veilige plek om te wachten op hun eigen pechhulpdienst. Bijvoorbeeld een tankstation of verzorgingsplaats, waar voorzieningen zijn en schaduw. De temperatuur van het asfalt kan namelijk hoog oplopen. Het is dan niet wenselijk om, langer dan nodig, in de buurt van hete asfalt te verblijven.

Advies: neem water en een paraplu mee

We adviseren weggebruikers om goed voorbereid op pad te gaan. Dit doen zij door een flesje koud water en een paraplu mee te nemen. Een paraplu zorgt namelijk voor schaduw en beschermt je tegen de (felle) zon, als je met pech langs de weg staat.

Bekijk ook voor vertrek de actuele verkeersinformatie, zo zie je of er bijvoorbeeld werkzaamheden op jouw route zijn.

De tekst gaat verder onder de foto.

Paraplu en een flesje water

Foto: we adviseren om een paraplu en een flesje koud water mee te nemen.

Wat is het verschil met een reguliere dag?

Als het hitteprotocol van kracht is, gaan we voertuigen versneld bergen. Dit doen we vanwege de warme temperaturen. Is het hitteprotocol niet van kracht en het gestrande voertuig én de inzittenden staan veilig langs de snelweg? Dan dienen zij hun eigen pechhulpdienst in te schakelen.

Wanneer stellen we het hitteprotocol in?

De samenwerking met het KNMI is belangrijk voor ons, zij delen namelijk een weersverwachting. Als daaruit blijkt dat, in één of meerdere provincies, een kans van 70% of meer bestaat de we temperaturen van 30 graden of hoger krijgen, stellen we het hitteprotocol in. Dit kunnen we per provincie doen.

Hoe weten wij dat er een voertuig met pech staat?

Vanuit vijf verschillende verkeerscentrales houden we 24 uur per dag de rijkswegen in de gaten. Dit doen wij met behulp van verkeerscamera’s en detectielussen in het wegdek. Als er een pechgeval staat, komt een wegverkeersleider direct in actie door een berger in te schakelen. Ook kan de wegverkeersleider een rood kruis of snelheidsmaatregel plaatsen.

Daarnaast rijden er weginspecteurs in het hele land. Zij monitoren ook de situatie op de rijkswegen en kunnen pechgevallen waarnemen. Verder krijgen we meldingen door via het publieke telefoonnummer van Rijkswaterstaat en via samenwerkingspartners, zoals de politie.

Tekst gaat verder onder de foto.

wegverkeersleider

Foto: de wegverkeersleider monitort de rijkswegen in de verkeerscentrale.

Meer over het hitteprotocol? Luister de feitjes in onze podcast

Via ons Twitterkanaal krijgen we regelmatig vragen over het hitteprotocol, bijvoorbeeld waarom we niet altijd versneld bergen. In onze podcast geven we daar antwoord op, je hoort het in minuut 5:38. Verder geeft meteoroloog Hisso van het KNMI een kijkje achter de schermen. Want hoe weet hij dat het warm wordt? Dat hoor je in deze aflevering.