Nieuws

Hitteprotocol door tropische temperaturen

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Met het hitteprotocol helpen wij gestrande weggebruikers sneller verder. Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen, waar bijvoorbeeld water aanwezig is.

Meer over dit hitteprotocol? Luister de podcast

In deze aflevering spreken we met meteoroloog Hisso van het KNMI. Want hoe weten zij wat voor weer er op ons afkomt, zodat we op tijd het hitteprotocol kunnen instellen?

Daarnaast reizen we af naar Groningen. Daar ontmoeten wij weginspecteur Jeroen. Jeroen vertelt hoe hij zich voorbereidt op zo’n warme dag én wat voor soort pechgevallen hij vaker ziet met dit weer.

In Verkeerscentrum Nederland houden we de weersverwachtingen nauw in de gaten. Mochten de temperaturen flink oplopen, komen de wegverkeersleiders in actie. Mark vertelt kort wat de criteria zijn voor het instellen van zo’n hitteprotocol. En hij vertelt wat het verschil is met een reguliere dag.

Tot slot hoor je in de podcast ook een paar tips. Zo kan jij ook goed voorbereid op pad met deze warmte. 

Luister hier de aflevering over het hitteprotocol.

Hitteprotocol Rijkswaterstaat

Foto links: meteoroloog Hisso (KNMI). Rechts: weginspecteur Jeroen (Rijkswaterstaat)

Wegverkeersleider Mark - Rijkswaterstaat

Foto: coördinerend wegverkeersleider Mark (Rijkswaterstaat)