Na het verzetten van de klok is het ’s ochtends eerder licht, maar kunnen weggebruikers tijdens de avondspits van de ene op de andere dag in het donker komen te rijden. En we weten uit ervaring dat het rijden in het donker voor een deel van de weggebruikers soms toch weer even wennen kan zijn.
Daarom adviseren we weggebruikers om rekening te houden met deze verandering en extra alert te zijn. Zo is het zicht in het donker altijd minder en kunnen remlichten bijvoorbeeld feller lijken en zo voor afleiding zorgen.
We zien dat het de afgelopen periode steeds drukker geworden is op de weg. Met name op de dinsdag en de donderdag zijn de spitsen erg druk. Door regenachtig of zelfs onstuimig herfstweer kunnen spitsen drukker verlopen. Maar ook de ingang van de wintertijd, versterkt de kans op verkeershinder.
Tijdens het rijden in het donker of in regenachtige omstandigheden, houden weggebruikers namelijk meer afstand. Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder en langere files ontstaan, die extra hinder opleveren. Daarnaast is de herfstvakantie weer afgelopen en gaan dus meer mensen de weg op naar hun werk.
In 2022 zagen we de eerste zes weken na het ingaan van de wintertijd op de meeste werkdagen meer verkeershinder in de avondspits op de rijkswegen in vergelijking met de zes weken voor de herfstvakantie in dat jaar. Onderstaande grafiek toont de gemiddelde avondspitspieken van 1 september tot en met 30 oktober en die van 1 november tot 12 december 2022.
In onderstaande tabel is te zien dat zowel de ochtend- als de avondspits drukker verlopen na het ingaan van de wintertijd. Houd daarom ook tijdens de ochtendspits rekening met mogelijk extra verkeersdrukte.
We raden weggebruikers aan goed voorbereid op weg te gaan. Controleer of je autoverlichting in orde is en zorg ervoor dat je spiegels en autoruiten goed schoon zijn. Vul indien nodig de ruitenvloeistof bij. Houd er verder rekening mee dat de zon lager staat dan je gewend bent, omdat de tijd is verzet.
Wat merk je zelf als weggebruiker in het verkeer van het ingaan van de wintertijd? In de podcast Wegwijzer legt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen hier meer over uit en hij geeft tips om goed voorbereid op pad te gaan.
Via onze weginspecteurs en vanuit de verkeerscentrales houden we de situatie op de weg 24/7 nauwlettend in de gaten en grijpen direct in als er iets op de weg gebeurt. Vanzelfsprekend vanwege de veiligheid, maar ook om de hinder die bij een ongeval of pechgeval kan ontstaan zoveel mogelijk te beperken.
Ga je de weg op? Bekijk dan voor vertrek de weersverwachting en de actuele verkeersinformatie op onze website. Ook via ons Twitterkanaal houden we je uiteraard op de hoogte.