Nieuws

Kans op gladheid door winterse buien

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Houd daar rekening mee als je op pad gaat: bekijk zeker vandaag en morgen voor vertrek het weerbericht en de verkeersinformatie en pas onderweg de rijstijl aan de omstandigheden aan.

Volgens het KNMI kunnen vanaf donderdagmiddag winterse buien op de Waddeneilanden plaatselijk voor gladheid zorgen. Later in de middag kan het in het noorden van het land glad worden door sneeuwval. In de loop van de avond breiden sneeuw en gladheid zich uit over de rest van het land. In het zuidoosten gebeurt dit naar verwachting pas na middernacht.

De sneeuw houdt waarschijnlijk aan tot en met vrijdagochtend, waarna de gladheid in de loop van vrijdagmiddag zal verdwijnen.

Advies: bereid je goed voor

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om goed voorbereid op pad te gaan. Dat doe je door:

  1. De weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden;
  2. De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen (snelheid matigen en voldoende afstand houden);
  3. Rekening te houden met een langere reistijd;
  4. Strooiwagens de ruimte te geven.

Rijkswaterstaat informeert weggebruikers onder meer via ons eigen kanaal Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (Twitter en website) over de actuele situatie op de weg.

Gladheidbestrijding

Daarnaast staat Rijkswaterstaat paraat om de gladheid te bestrijden. We zetten daarvoor 577 strooiwagens in, die we ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 630 sneeuwschuivers klaar. Met dat materieel strooien en schuiven we indien nodig de snelwegen, op- en afritten en verzorgingsplaatsen om de gladheid te bestrijden. Dat gebeurt met 1.500 man personeel. We komen direct in actie indien nodig.

Volg de strooiwagens live

Op www.rijkswaterstaatstrooit.nl kun je live zien waar en hoeveel we strooien en hoe hoog de wegdektemperaturen zijn. Wil je meer weten over onze gladheidsbestrijding? Beluister dan onze podcast.