Nieuws

Komende nacht en ochtend kans op verraderlijke gladheid

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Volgens het KNMI trekt een gebied met af en toe (winterse) neerslag van zuid naar noord over Nederland. Voor de noordelijke helft van Nederland is al code geel afgegeven. Ook op andere plekken kan gladheid ontstaan door het opvriezen van natte weggedeelten. In de nacht naar maandag raakt het van het zuiden uit steeds meer bewolkt en gaat er af en toe (winterse neerslag) vallen. In het zuiden is dat regen, maar meer naar het noorden kan er ook ijzel en/of (natte) sneeuw voorkomen, waardoor het plaatselijk verraderlijk glad kan worden. Daarnaast bestaat in praktisch het hele land kans op gladheid door het opvriezen van natte weggedeelten. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan paraat om met 546 strooiwagens om de gladheid te bestrijden.

Winterse neerslag en gladheid; ga goed voorbereid op pad

We adviseren weggebruikers om onder winterse omstandigheden goed voorbereid op weg te gaan, onder andere door: 

  • De weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden; 
  • de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: snelheid matigen, voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden; 
  • rekening te houden met een langere reistijd;
  • en ruimte te maken voor de strooiwagens.

De actuele situatie op de weg is te volgen op het Twitteraccount @RWSverkeersinfo. Op de website Rijkswaterstaat Strooit laten wij en het KNMI 'live' zien waar de strooiwagens rijden en waar de afgelopen 6 uur gestrooid is. Bovendien kun je twee uur vooruit kijken wat de weersverwachting is en de verwachte temperatuur van de wegen zien. Ook is op de site zichtbaar hoeveel zout is gestrooid. In de podcast 'glad op de weg?' leggen we je meer uit over gladheidsbestrijding.