Nieuws

Limesaquaduct bestaat 10 jaar

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Geschiedenis

Voorheen bestond er tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Hoogmade een beweegbare brug, genaamd ‘brug over de Oude Rijn’ Deze brug en het stuk A4 tussen Hoogmade en het knooppunt Prins Clausplein is op 11 februari 1958 opengesteld.

Door een toename van het verkeer was de capaciteit van de brug niet meer toereikend. Bovendien kende de brug geen vluchtstrook, wat wel wenselijk was voor de doorstroming bij incidenten. Er ontstond dus een duidelijke behoefte aan uitbreiding van de toen 2x2 rijstroken.

Daarop is besloten een aquaduct te bouwen en het verkeer in beide richtingen een extra rijstrook te geven. Daarbij is een reserveruimte aangelegd om in de toekomst eventueel nog twee extra rijstroken te kunnen realiseren.

De bouw en realisatie

In 2010 is Rijkswaterstaat begonnen met de bouw van het aquaduct. Op 3 maart 2012 is het deel richting Den Haag in gebruik genomen. Vanaf 1 april 2012 kwamen er voor het verkeer richting Amsterdam tijdelijk drie rijstroken beschikbaar.

Tekst gaat door onder de foto.

De tijdelijke verkeerssituatie in het Limesaquaduct tussen 2012 en 2014.

Vervolgens was het zaak om de brug te slopen en een tweede aquaduct te bouwen voor het verkeer richting Amsterdam. Dit deel van het aquaduct is op 25 oktober 2014 in gebruik genomen.

Vandaag - op donderdag 3 maart 2022- mogen we het glas heffen. Op 25 oktober 2024 doen we dat nog eens dunnetjes over, dan voor het aquaduct richting Amsterdam.