Nieuws

LIVEBLOG: sneeuwjacht en grootschalige gladheid (GESLOTEN)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Check hier de actuele verkeersinformatie. Op de website van het KNMI vind je de actuele waarschuwingen.

Update 21:22 uur

We sluiten dit liveblog. Check hier de actuele verkeersinformatie. Er is op dit moment weinig tot geen hinder meer in het land door de sneeuw en gladheid. Code geel blijft vanavond, vannacht en morgen van kracht vanwege gladheid. Dus ga je de weg op: wees dan extra alert en pas je rijstijl aan. Houd rekening met gevaarlijke rijomstandigheden.

Code geel blijft vanavond, vannacht en morgen van kracht vanwege gladheid.

Update 21:15 uur

De A1 bij knooppunt Beekbergen is nog niet vrijgegeven; de vrachtwagen is inmiddels wel geborgen. Gelukkig is de hinder nihil, verkeer richting Hengelo maakt gebruik van de parallelrijbaan.

Update 20:25 uur

De verbindingsweg van de A12 vanuit Arnhem naar de A27 richting Hilversum op knooppunt Lunetten is eerder dan verwacht weer vrijgegeven (zie update 19:06 uur).

Update 20:13 uur

We verwachten dat de A1 ter hoogte van knooppunt Beekbergen rond 21.00 uur vrij is. We zijn momenteel bezig met het bergen van de geschaarde vrachtwagen (zie update 19:32 uur).

Update 20:02 uur

De A1 bij Barneveld is weer vrij na het vullen van gaten in het wegdek (zie update 15:55 uur). Op diverse plekken in het land zien we gaten in het wegdek als gevolg van vorstschade. Meer weten over vorstschade? Lees ons artikel hier.

Update 19:46 uur

De verbindingsweg op knooppunt Hellegatsplein (A29 naar N59) is weer vrij na een spoedreparatie en vastgereden sneeuw eerder vandaag (zie update 19:12 uur). 

Update 19:39 uur

In het hele land zijn we uiteraard nog gewoon aan het strooien, zoals je kunt zien op de strooikaart. Klik op de kaart hieronder om te zien waar we rijden. 

In het hele land zijn we uiteraard nog gewoon aan het strooien, zoals je kunt zien op de strooikaart.

Update 19:32 uur

Het bergen van de geschaarde vrachtwagen op de A1 bij knooppunt Beekbergen is begonnen (zie update 17:58 uur). De afhandeling duurt naar verwachting nog ruim één uur.

Het bergen van de geschaarde vrachtwagen op de A1 bij knooppunt Beekbergen is begonnen.

Update 19:12 uur

De werkzaamheden op de verbindingsweg van de A29 vanuit Sabina naar de N59 richting Zierikzee op knooppunt Hellegatsplein zijn afgerond (zie update 17:15 uur). Echter is er veel sneeuw vastgereden op het wegdek, waardoor de weg voorlopig dichtblijft. We gaan eerst het wegdek reinigen.

Update 19:06 uur

De verbindingsweg van de A12 vanuit Arnhem naar de A27 richting Hilversum op knooppunt Lunetten is dicht door een ongeluk. Naar verwachting duurt de afhandeling tot 22.00 uur.

De verbindingsweg van de A12 vanuit Arnhem naar de A27 richting Hilversum op knooppunt Lunetten is dicht door een ongeluk.

Update 18:48 uur

De werkzaamheden op de A1 bij Barneveld duren wat langer (zie update 15:55 uur). Er worden gaten in het wegdek gevuld. De verwachting is dat het nog ongeveer één uur duurt.

Update 18:27 uur

Het KNMI heeft code oranje in het noorden van het land ingetrokken. Vanaf 12.00 uur gold code oranje alleen nog in Friesland, Groningen en Noord-Holland. Nu geldt voor het hele land code geel. Blijf rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van gladheid. 

Update 18:25 uur

Ingesloten verkeer op de A1 bij knooppunt Beekbergen wordt nu weggeleid.

Ingesloten verkeer op de A1 bij knooppunt Beekbergen wordt nu weggeleid.

Update 18:12 uur

Het KNMI heeft code oranje in het noorden van het land ingetrokken. Vanaf 12.00 uur gold code oranje alleen nog in Friesland, Groningen en Noord-Holland. Nu geldt voor het hele land code geel. Blijf rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van gladheid. 

Update 17:58 uur

Door een geschaarde vrachtwagen is de hoofdrijbaan van de A1 richting Hengelo dicht bij knooppunt Beekbergen. Verkeer wordt via de parallelrijbaan gestuurd (volg Zwolle).

Door een geschaarde vrachtwagen is de hoofdrijbaan van de A1 richting Hengelo dicht bij knooppunt Beekbergen.

Update 17:45 uur

Op de A50 bij Ravenstein, die al even weer vrijgegeven is, is hard gewerkt. De Lavastorm is daar ingezet om de weg te reinigen. Dat leverde deze mooie beelden op. 

Op de A50 bij Ravenstein, die al even weer vrijgegeven is, is hard gewerkt.

Op de A50 bij Ravenstein, die al even weer vrijgegeven is, is hard gewerkt.

Update 17:36 uur

De verbindingsweg op knooppunt Valburg is weer vrij na een pechgeval eerder vanmiddag (zie update 16:53 uur). 

Update 17:15 uur

Door een spoedreparatie na een ongeluk eerder vandaag is de verbindingsweg van de A29 vanuit Sabina naar de N59 richting Zierikzee dicht. De lichtmast wordt vervangen.

Door een spoedreparatie na een ongeluk eerder vandaag is de verbindingsweg van de A29 vanuit Sabina naar de N59 richting Zierikzee dicht.

Update 17:01 uur

De bergingswerkzaamheden voor de vrachtwagen met pech op de A27 bij Hank zijn begonnen (zie update 15:50 uur). De vertraging loopt wel flink op: er staat nu file tussen Industrieterrein Avelingen en Hank (8 kilometer).

Update 16:53 uur

Eén vrachtwagen met pech, de andere vrachtwagen wil er langs en rijdt zich in de berm vast. Het gebeurde op knp. Valburg; de verbindingsweg van de A50 vanuit Arnhem naar de A15 richting Rotterdam is afgesloten.

Verkeer volgt Nijmegen (A15) en kan keren op het knooppunt Ressen. De afhandeling duurt naar verwachting tot 18.00 uur.

De verbindingsweg van de A50 vanuit Arnhem naar de A15 richting Rotterdam is afgesloten.

Update 16:50 uur

De verbindingsweg op knooppunt Kethelplein is weer vrij na een ongeluk (zie update 16:20 uur). 

Update 16:38 uur

De A7 is ook vrijgegeven in de richting van Hoorn. Eerder kwam de weg richting Den Oever al vrij (zie update 16:27 uur).

Update 16:34 uur

De N62 (Westerscheldetunnel) richting Borssele is weer vrij na het verwijderen van ijspegels. 

Update 16:27 uur

De A7 tussen Middenmeer en Medemblik is in de richting van Den Oever weer vrij na sneeuwduinen op de weg. De weg is hierdoor de hele dag dichtgeweest. We verwachten de weg in de richting van Hoorn ook snel weer vrij te kunnen geven. 

Update 16:20 uur

Er is een ongeluk gebeurd op knp. Kethelplein op de verbindingsweg van de A20 vanuit Gouda naar de A4 richting Hoogvliet. De verbindingsweg is dicht. 

Er is een ongeluk gebeurd op knp. Kethelplein op de verbindingsweg van de A20 vanuit Gouda naar de A4 richting Hoogvliet

Update 16:19 uur

Ook in Zeeland is er hinder door de kou. De oostbuis van de Westerscheldetunnel (N62 richting Borssele) is dicht zodat er ijspegels verwijderd kunnen worden.

De Westerscheldetunnel gaat dicht.

Update 16:10 uur

De Sluiskiltunnel in de N61 is weer beschikbaar voor het verkeer, nadat deze eerder vandaag in storing stond. 

Update 15:55 uur

De spoedreparatie aan het asfalt op de A1 bij Barneveld duurt langer dan verwacht. De asfaltwagen heeft pech. We verwachten dat de weg richting Amsterdam om 18.00 uur weer vrij is.

De spoedreparatie aan het asfalt op de A1 bij Barneveld duurt langer dan verwacht.

Update 15:53 uur

De A50 ter hoogte van Ravenstein is weer volledig vrij. 

Update 15:50 uur

De rechterrijstrook op de A27 richting Gorinchem is dicht bij Hank door een vrachtwagen met pech. De versnellingsbak is kapot, meldt weginspecteur Ivo op Twitter. Er staat 2 kilometer file vanaf knooppunt Hooipolder.

De rechterrijstrook op de A27 richting Gorinchem is dicht bij Hank door een vrachtwagen met pech.

Update 15:33 uur

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vandaag de hele dag nog rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van sneeuw- en ijsresten op de snelwegen. Dit geldt met name in het noorden, maar ook in het midden van het land zijn de wegen op veel plaatsen nog niet vrij van sneeuwresten en ijsplaten.

Voor het uiterste zuiden, Zeeland en Limburg, gelden al wat betere omstandigheden omdat daar de sneeuw- en ijsvorming al grotendeels van de weg is. Het advies aan weggebruikers is de weersverwachting en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Geef daarnaast de gladheidsbestrijders de ruimte.

Meer informatie op Rijkswaterstaat.nl

Rijkswaterstaat zet sneeuwschuivers in.

Update 15:22 uur

De werkzaamheden op de A7 tussen Middenmeer en Medemblik duren langer. Naar verwachting is de weg rond 17.00 uur in beide richtingen weer vrij. 

Update 15:16 uur

De Lavastorm wordt ingezet op de A50 bij Ravenstein, zodat de weg weer snel vrijgegeven kan worden. Naar verwachting duurt het nog een uur voor de weg weer volledig vrij is. Tot die tijd leiden we verkeer richting Den Bosch om vanaf knooppunt Valburg via de A15 en A2. 

De Lavastorm wordt ingezet op de A50 bij Ravenstein, zodat de weg weer snel vrijgegeven kan worden.

Update 15:14 uur

De A73 bij Vierlingsbeek is weer vrij na het ongeval met een vrachtwagen eerder vandaag. 

Update 15:07 uur

Inmiddels is de A2 ter hoogte van knooppunt Kerensheide weer vrij. De file neemt af. 

Update 15:00 uur

File op de A2 richting het zuiden door een ongeluk ter hoogte van knooppunt Kerensheide. Er zijn daar twee rijstroken dicht.

File op de A2 richting het zuiden door een ongeluk ter hoogte van knooppunt Kerensheide.

Update 14:57 uur

Op de A27 is de spitsstrook tussen Hagestein en Houten in beide richtingen dicht door sneeuw op de weg. 

Op de A27 is de spitsstrook tussen Hagestein en Houten in beide richtingen dicht door sneeuw op de weg.

Update 14:30 uur

De gaten op de A15 bij Sliedrecht-Oost zijn al gevuld. De file neemt daar langzaamaan af. 

Update 14:24 uur

Door gaten in de weg is de rechterrijstrook op de A15 richting Gorinchem dicht ter hoogte van Sliedrecht-Oost. Dit levert op dit moment zo'n 4 kilometer file op. 

Door gaten in de weg is de rechterrijstrook op de A15 richting Gorinchem dicht ter hoogte van Sliedrecht-Oost.

Update 14:14 uur

We zijn druk met de afhandeling van het ongeval met een vrachtwagen op de A73 richting Nijmegen bij Vierlingsbeek. De rijbaan is daar naar verwachting tot 16.00 uur dicht. Verkeer wordt via de af- en toerit geleid. 

Update 13:57 uur

Naar verwachting duurt het schoonmaken van de A7 tussen Middenmeer en Medemblik nog tot 15.00 uur. In de tussentijd kan verkeer richting Leeuwarden de omleiding volgen (A8, A9 en N99). 

Update 13:53 uur

Door een technische storing aan de Sluiskilbrug is de N61 daar in beide richtingen dicht. Verkeer kan gebruikmaken van de Sluiskiltunnel (N62). 

Update 13:34 uur

Op verschillende delen wordt door diverse hulpdiensten hard gewerkt om de wegen vrij te krijgen. Op de A73 (zie update 10:15) wordt de vangrail gerepareerd en we verwachten daar nog tot 16:00 bezig te zijn. Op de A29 is bij knooppunt Hellegatsplein de verbindingsweg naar de N59 richting Zierikzee afgesloten vanwege bergingswerkzaamheden. Hetzelfde geldt voor de verbindingsweg op knooppunt Benelux naar de A15 richting Europoort.

Op verschillende delen wordt door diverse hulpdiensten hard gewerkt om de wegen vrij te krijgen.

Update 13:25 uur

Vanochtend is een ongeluk gebeurd op de A50 bij Ravenstein richting Oss (zie update van 07:00 uur). We zijn zeker tot 16:00 uur bezig met de afhandeling. Tot die tijd leiden we het verkeer vanaf knooppunt Valburg om over de A15 en A2.

Update 13:20 uur

De A1 tussen Barneveld en Hoevelaken richting Amsterdam blijft open, wel hebben weggebruikers minder rijstroken beschikbaar. Dit zorgt momenteel voor drie kilometer file. We verwachten om 16:00 uur klaar te zijn met de spoedreparatie. In de update van 10:04 uur vind je meer informatie. Hieronder de omleiding:

Omleidingskaart Rijkswaterstaat.

Update 13:05 uur

Ook in de verkeerscentrales houden we situatie op de rijkswegen goed in de gaten. Op ons Twitterkanaal plaatste wij dit bericht.

Ook in de verkeerscentrales houden we situatie op de rijkswegen goed in de gaten.

Update 12:29 uur

Het KNMI heeft code oranje verlengd voor onderstaande regio's tot 18.00 uur. Daar is sprake van grootschalige gladheid en sneeuwjacht. In de rest van het land geldt code geel voor lokale gladheid. Op pad vandaag? Lees dan de tips in dit artikel.

Het KNMI heeft code oranje verlengd voor onderstaande regio's tot 18.00 uur.

Update 12:19 uur

We zien langzaam rijdend verkeer op de A50 door sneeuwval ter hoogte van Heerde. Moet je de weg op? Wees extra alert en pas je rijstijl aan. 

We zien langzaam rijdend verkeer op de A50 door sneeuwval ter hoogte van Heerde.

Beeld: dashcam van een Officier van Dienst

Update 12:03 uur

Zojuist is er weer een rijstrook vrijgegeven op de A12 bij Oosterbeek. Er staat nog wel file.

Update 11:58 uur

Ongeval met meerdere voertuigen op de A12 ter hoogte van Oosterbeek richting Arnhem. De weg is hier dicht. De brandweer, politie en onze weginspecteur zijn aanwezig. 

Ongeval met meerdere voertuigen op de A12 ter hoogte van Oosterbeek richting Arnhem.

Update 11:45 uur

Ook in de provincie Groningen wordt nog hard gewerkt om de wegen schoon en sneeuwvrij te houden. De cumulusploeg is daar nu op pad gegaan. 

Tweet van weginspecteur Jeroen.

Update 11:35 uur

Op de A50 is weer één rijrichting opengesteld voor verkeer. De weg richting Arnhem is weer vrij. Er staat nog wel 8 kilometer file. De Lavastorm gaat nu aan de andere kant van de weg aan het werk om ook die zo spoedig mogelijk vrij te krijgen.

Update 11:23 uur

Ook op af- en toeritten is het belangrijk om extra alert te zijn. Hier zie je een foto van toerit Strand Nulde (A28). Wij zijn nog steeds druk in de weer met gladheidsbestrijding, zoals je kunt zien op onze strooikaart.

Ook op af- en toeritten is het belangrijk om extra alert te zijn.

Update 10:55 uur

De file op de A73 is inmiddels toegenomen tot 9 kilometer. Weggebruikers richting Nijmegen moeten rekening houden met vertraging vanaf Horst-Nord. Vanwege vangrailschade is ook een rijstrook in de richting van Maasbracht uit het verkeer. Er staat daar 4 kilometer file vanaf Boxmeer.

Update 10:15 uur

Door een ongeluk bij Vierlingsbeek is de A73 richting Nijmegen dicht. Een vrachtwagen staat tegen de vangrail aan en deze moet worden gerepareerd. Houd rekening met file. Vanaf knooppunt Zaarderheiken leiden we het verkeer om via de A67 en A2. 

Update 10:04 uur

Meerdere gaten in het asfalt op de A1 tussen Barneveld en Hoevelaken richting Amsterdam. Er zijn nu twee rijstroken dicht en als de aannemers gaan beginnen met de werkzaamheden, sluiten we de weg af. We verwachten tot eind van de middag bezig te zijn. Het verkeer richting Utrecht wordt bij knooppunt Beekbergen omgeleid (A50, A12).

Meerdere gaten in het asfalt op de A1 tussen Barneveld en Hoevelaken richting Amsterdam.

Update 09:57 uur

De situatie op de A7 tussen Den Helder en Medemblik duurt tot in de middag. Zo moeten gestrande voertuigen geborgen worden en zijn we druk bezig om sneeuw op te ruimen. Meer info? Zie updates van 06:12 en 06:18 uur.

Update 09:01 uur

Sinds zaterdagmiddag is 43 miljoen kilo zout gestrooid. Dit is een record in één weekend. Nog steeds kun je strooiwagens tegenkomen op de weg, maar ook andere calamiteitenmachines. Zo is op de A50 de Lavastorm bezig; deze machine verwijdert sneeuw en ijs door een combinatie van een krachtige rolbezem en warm pekelwater dat op het asfalt wordt gespoten.

Sinds zaterdagmiddag is 43 miljoen kilo zout gestrooid.

Update 08:34 uur

Afgelopen uur hebben we zeven hoogtemeldingen ontvangen bij de Noordtunnel (A15). Die worden veroorzaakt door sneeuw op de daken van vrachtwagens. Ook bij de Drechttunnel (A16) was het raak. Daardoor moest in dit geval één tunnelbuis dicht. Ga je met een vrachwagen op pad? Zorg ervoor dat het dak sneeuwvrij is.

Afgelopen uur hebben we zeven hoogtemeldingen ontvangen bij de Noordtunnel (A15). Die worden veroorzaakt door sneeuw op de daken van vrachtwagens.

Beeld: sneeuw op daken van vrachtwagens bij de Drechttunnel

Update 07:53 uur

Slippartij op de A16 bij knooppunt Ridderkerk-Noord. De weg kan verraderlijk glad zijn. De strooiwagenchauffeurs en sneeuwschuivers zijn druk bezig om de rijkswegen berijdbaar te maken. Hier kun je ze volgen. 

Slippartij op de A16 bij knooppunt Ridderkerk-Noord.

Update 07:27 uur

Er is de hele nacht hard gewerkt om de wegen schoon te maken. Op veel wegen is minimaal één rijstrook beschikbaar voor verkeer. Ons advies is echter nog steeds om niet de weg op te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is. Sinds de eerste sneeuw is gevallen, hebben er zo'n 450 ongelukken plaatsgevonden. De meeste enkel met blikschade, zoals bijvoorbeeld hier op de A8 bij  Zaandam. Er staat op dit moment 45 kilometer file.

Op veel wegen is minimaal één rijstrook beschikbaar voor verkeer.

Update 07:00 uur

We krijgen meerdere meldingen van geschaarde vrachtwagens op de A50 bij Ravenstein. De weg is hier zowel in de richting van Oss als Arnhem nu dicht. Verkeer naar Den Bosch volgt bij knooppunt Valburg de omleiding (A15, A2). Bij knooppunt Ekkersweijer is een omleiding ingesteld voor weggebruikers richting Nijmegen (A2, A15).

Update 06:26 uur

De Drechttunnel (A16) richting Breda hebben we afgesloten na een hoogtemelding. Door de gladheid lukt het de chauffeur niet om de dienstweg op te gaan.

De Drechttunnel (A16) richting Breda hebben we afgesloten na een hoogtemelding.

Update 06:18 uur

Ook is de A7 tussen Middenmeer en Den Helder dicht richting Den Oever vanwege sneeuwduinen. Het verkeer richting Leeuwarden volgt bij knooppunt Zaandam de omleiding (A8, A9 en N99).

De A7 is tussen Middenmeer en Den Helder dicht richting Den Oever vanwege sneeuwduinen

Update 06:12 uur

Sneeuwduinen zorgen voor gevaarlijke situaties op de A7. Tussen Middenmeer en Medemblik richting Hoorn is de weg daarom dicht. Het verkeer richting Amsterdam kan omleidingsroute U21 volgen vanaf afrit Middenmeer. Hier lees je wat een U-route is.

Update 05:57 uur

Rijkswaterstaat adviseert om maandagochtend niet de weg op te gaan. Het KNMI heeft tot 12.00 uur code oranje afgegeven. In de zuidelijke helft van het land vanwege grootschalige gladheid. In de noordelijke helft van het land ook vanwege sneeuwjacht. Hierdoor kunnen sneeuwduinen ontstaan. Wil je weten wat er gisteren en de dag ervoor gebeurde op de weg? Lees het hier.

Een beeld van sneeuw op de A12.