Nieuws

LIVEBLOG: Code rood vanwege storm Poly (gesloten)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Advies voor weggebruikers

Ga niet de weg op in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Zeker niet met een (lege) aanhanger of caravan. Wees in de andere provincies extra alert als je de weg op gaat en houd rekening met andere rij-omstandigheden. Er kunnen als gevolg van stormachtig weer meer takken op de weg terechtkomen. Verkeer kan plotseling remmen.

Voertuigen met (lege) aanhanger, vrachtwagens zonder lading, caravans en motorrijders zijn extra kwetsbaar bij wind. Zeker op open vlaktes, dijken en bruggen. Kom je in een hevige regen- of hagelbui terecht en wil je even stoppen met autorijden? Rijd dan rustig door en zoek een veilige plek op, zoals een verzorgingsplaats of een tankstation.

Zie je een gevaarlijke situatie op de weg? Bel 0800-8002 of bij levensgevaarlijke situaties 112.

Update 13:52 uur

De hinder op de rijkswegen begint af te nemen. We sluiten dit liveblog. Via ons Twitterkanaal en onze website houden we je altijd op de hoogte van de actuele situatie op de weg.

Update 13:47 uur

Een foto van de weginspecteur ter plaatse op de A9 bij Uitgeest. Er wordt hard gewerkt om de weg snel weer vrij te geven.

A9 Uitgeest

Update 13:45 uur

De A6 richting Emmeloord is bij Lelystad weer volledig vrijgegeven, de bomen zijn van de weg gehaald. Verderop op de A6 richting Joure is bij Lemmer een vrachtwagen gekanteld. De rechterrijstrook is dicht, maar dit levert vooralsnog geen hinder op. Ook op de N33 in de provincie Groningen (foto) hebben we te maken met takken op de weg.

n33

Update 13:34 uur

Door een omgevallen boom die over de hele rijbaan ligt, is de A6 richting Emmeloord tijdelijk afgesloten bij Bant. Tussen Lemmer en Bant staat het verkeer vast. De brandweer is ter plaatse om de boom te zagen zodat we zo snel mogelijk de linkerrijstrook weer vrij kunnen geven.

Update 13:22 uur

Code geel is beëindigd in de zuidelijke helft van het land. Het KNMI heeft alleen nog code oranje uitgegeven voor de noordelijke helft. In de loop van de middag neemt de wind weer af. De waarschuwing geldt voorlopig tot 17:00 uur.

Update 13:00 uur

Een update met de afsluitingen op dit moment:

 • A5 richting Hoofddorp tussen IJmuiden en knooppunt Raasdorp: de rechterrijstrook is afgesloten door bergingswerkzaamheden
 • A6 richting Emmeloord tussen Lelystad-Airport en Lelystad: de weg is dicht door omgewaaide bomen
 • A7 richting Hoorn ter hoogte van Purmerend-Noord: de afrit is dicht door omgewaaide bomen
 • A7 richting Groningen tussen Leek en Hoogkerk: de weg is dicht door omgewaaide bomen
 • A9 richting Amstelveen tussen Kooimeerplein en Uitgeest: de weg is dicht door omgewaaide bomen
 • A9 richting Alkmaar tussen Uitgeest en Kooimeerplein: twee van de drie rijstroken zijn afgesloten door omgewaaide bomen
 • A10 richting Watergraafsmeer (binnenring) tussen Landsmeer en Volendam: afgesloten door omgewaaide bomen
 • A22 richting Velsen: de Velsertunnel is afgesloten door opruimwerkzaamheden na omgevallen bomen (foto)

Check de actuele hinder en vertragingstijden hier.

Velsertunnel A22

Update 12:45 uur

Het blijft waaien in het noorden van het land. Op de N370 is bij Groningen-Zeeheldenbuurt een boom op een auto terecht gekomen. De weg is richting de N7 (het Vrijheidsplein) versperd.

N370 boom auto

Update 12:29 uur

Code rood is door het KNMI beëindigd om 12:24 uur. Het verkeer kan nog steeds hinder ondervinden door de storm, maar het advies niet de weg op te gaan komt te vervallen. Voor nu geldt: wees extra alert en pas je rijstijl aan als je de weg op gaat. Er kunnen nog steeds voorwerpen op de weg liggen en de flinke regenval kan ook nog voor wateroverlast op de weg zorgen.

Voor de avondspits verwachten we dat weggebruikers nog steeds vertraging kunnen hebben als gevolg van storm Poly, zelfs als de storm is gaan liggen. De verwachting is dat we niet alles voor de avondspits opgeruimd hebben, dus mogelijk zijn her en der nog rijstroken afgesloten. Veel opruimwerkzaamheden vragen om zwaar materieel en nemen tijd in beslag.

Het advies is dan ook om voor de rest van de dag de weers- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Code oranje

Update 12:22 uur

Ondertussen op de A6 bij Lelystad, waar het verkeer meer dan een uur heeft vastgestaan vanwege bomen op de weg, had dit bruidspaar te maken met een stormachtig begin van hun huwelijk...

Update 12:15 uur

In het oosten van het land is ook hinder door de zware windstoten, zoals hier op de A12 bij Zevenaar. Richting de Duitse grens is de rechterrijstrook afgesloten. Voor Gelderland geldt code geel als gevolg van de zware windstoten.

Omgevallen boom A12 Zevenaar

Update 12:06 uur

Diverse provinciale wegen zijn afgesloten als gevolg van bomen op de weg. Zo ook de N246 bij Westzaan, meldt weginspecteur Esther op Twitter.

Update 12:00 uur

De A7 richting Groningen is ter hoogte van Hoogkerk tijdelijk afgesloten door de bomen op de weg (zie update 11:39 uur). Verkeer wordt daar van de snelweg geleid. Vanuit Drachten is een omleiding ingesteld. In de provincie Groningen geldt code oranje voor zeer zware windstoten.

Omleidingskaart A7, verkeer wordt vanuit Drachten omgeleid over de N381 en A28

Update 11:39 uur

Ook in het noorden van het land zien we nu diverse meldingen binnenkomen van omgewaaide bomen en takken op de weg. Bijvoorbeeld hier op de A7 bij Hoogkerk.

Takken A7 Hoogkerk

Update 11:35 uur

Momenteel zijn we samen met de brandweer en politie bezig om de laatste ingesloten voertuigen op de A9 tussen Akersloot en Uitgeest weg te leiden. Hiervoor moeten nog bomen van de weg verwijderd worden. Daarna worden ze teruggeleid naar de afrit Akersloot.

A9 brandweer

Update 11:23 uur

Officier van Dienst Ron deelt een foto van de situatie op de A6 bij Lelystad.

Update 11:15 uur

De A6 richting Emmeloord is nog steeds afgesloten tussen Lelystad-Airport en Lelystad vanwege uitwaaiende takken en het risico op het omwaaien van bomen. Foto: Officier van Dienst John.

A6 dicht

Update 11:05 uur

Op de A9 bij Akersloot en de A10 bij Oostzaan zijn de opruimwerkzaamheden al begonnen. Er liggen tientallen takken verspreid over de weg. We hopen beide wegen snel weer vrij te geven. Check de actuele verkeersinformatie hier.

Update 11:00 uur

Update 10:53 uur

Door de slechte weersomstandigheden lukte het helaas niet eerder, maar ingesloten verkeer op de A9 richting Amstelveen tussen Akersloot en Uitgeest wordt nu weggeleid. De weg blijft voorlopig dicht, er liggen tientallen bomen en takken op de weg.

Update 10:32 uur

Helaas is de A9 richting Amstelveen nog steeds versperd tussen Kooimeerplein en Uitgeest vanwege omgewaaide bomen. Vanwege de hoeveelheid grote bomen op de weg is het momenteel lastig om deze weer vrij te geven. Er staat ook nog ingesloten verkeer. We doen ons best om deze weggebruikers zo snel mogelijk weg te leiden of te evacueren. Diverse hulpdiensten zijn aanwezig. Het is nog onduidelijk hoelang de afhandeling gaat duren.

A9 bomen

Update 10:17 uur

Uit voorzorg sluiten we nu de spitsstrook op de A1 richting Apeldoorn tussen Hoevelaken en Barneveld. Zo heeft verkeer dat daar rijdt een vluchtstrook bij pech. Langs deze weg staan ook diverse bomen.

HoeBa dicht

Update 10:06 uur

Een update met de afsluitingen door de gevolgen van de windstoten op dit moment:

 • A5 richting Hoofddorp tussen IJmuiden en knooppunt Raasdorp: de rijbaan is afgesloten door een ongeval. Verkeer kan via de vluchtstrook passeren.
 • A6 richting Emmeloord tussen Lelystad-Airport en Lelystad: de weg is dicht door omgewaaide bomen
 • A9 richting Amstelveen tussen Kooimeerplein en Uitgeest: de weg is dicht door omgewaaide bomen (foto)
 • A10 richting Watergraafsmeer (binnenring) tussen Oostzaan en Volendam: de weg is dicht door omgewaaide bomen

Ook zijn diverse provinciale wegen afgesloten. Het complete overzicht vind je hier.

Omgewaaide bomen A9

Update 10:00 uur

Ook diverse wegen in het beheer van de provincie zijn afgesloten vanwege omgewaaide bomen, zoals de N244.

Update 9:56 uur

De vrachtwagen op de A9 bij Kooimeerplein die eerder vanochtend omgewaaid is (zie update 9:00 uur), staat weer rechtop.

Update 9:42 uur

We doen ons best om waar mogelijk de wegen zo snel mogelijk weer vrij te geven, zoals hier op de A7 bij Hoorn-Noord. De weginspecteur ter plaatse heeft een korte verkeerstop gehouden om takken weg te halen.

Update 9:31 uur

Naast hinder door zware windstoten valt er lokaal ook flink wat regen. Op de A5 bij Amsterdam-Westpoort is daardoor wateroverlast.

Update 9:27 uur

De Markerwaarddijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad wordt nu afgesloten voor al het verkeer vanwege de zware windstoten.

Markerwaarddijk gesloten

Update 9:18 uur

Door omgewaaide bomen is de A6 richting Lelystad afgesloten tussen knooppunt Almere en Lelystad. Check de actuele verkeersinformatie en hinder hier.

Update 9:14 uur

Op de A5 richting Hoofddorp is tussen IJmuiden en knooppunt Raasdorp een bakwagen omgevallen. De linkerrijstrook is daar afgesloten.

Bakwagen A5

Update 9:00 uur

De eerste omgevallen vrachtwagen is een feit. Op de A9 richting Amstelveen bij Kooimeerplein is daardoor de linkerrijstrook afgesloten.

Update 8:56 uur

Vanwege omgewaaide bomen hebben we nu ook de A10 richting Watergraafsmeer (binnenring) afgesloten tussen Oostzaan en Landsmeer. Check de actuele verkeersinformatie en hinder hier.

A10 omgewaaide bomen

Bomen

Update 8:51 uur

De Markerwaarddijk is dicht voor vrachtwagen en voertuigen met aanhangers, meldt de provincie Flevoland op Twitter.

Update 8:49 uur

Op de A12 richting Den Haag hebben we bij Nieuwerbrug de linkerrijstrook afgesloten. Ook daar zijn bomen omgevallen.

A12 Nieuwerbrug

Update 8:39 uur

We adviseren in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland om niet de weg op te gaan als gevolg van storm Poly.

Update 8:35 uur

De meeste hinder als gevolg van storm Poly heb je momenteel op de A9. Daar waaien takken uit de bomen en komen op de snelweg terecht. Als gevolg daarvan is de A9 richting Amstelveen afgesloten tussen Akersloot en Uitgeest.

Boom

Boom op auto

Update 8:19 uur

Vanwege de zeer zware windstoten is de spitsstrook op de A9 tussen Uitgeest en Alkmaar in beide richtingen afgesloten. Zo is er een vluchtstrook beschikbaar voor verkeer met pech.

Spitsstrook A9 dicht

Update 8:13 uur

Naast zeer zware windstoten kan er ook lokaal flink wat regen vallen. Zoals hier op de A9 bij Akersloot. Check ook het weerbericht van het KNMI.

A9

Update 7:55 uur

Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland code rood afgegeven. Stel in die provincies indien mogelijk je reis uit en ga niet met een caravan of (lege) aanhanger de weg op.

Code rood

Update 7:45 uur

Tijdens de vorige storm zijn diverse slagbomen van de wisselbaan tussen de A1 en A6 afgebroken. Daarom sluiten we momenteel de wisselbaan preventief.

Wisselbaan A1/A6 dicht

Update 7:40 uur

We adviseren weggebruikers vanwege de zware windstoten voor vertrek goed de weer- en verkeersinformatie in de gaten te houden.

Ben je benieuwd wat Rijkswaterstaat doet tijdens zware windstoten en hoe de samenwerking met het KNMI in zijn werk gaat? Luister onze podcast.