Nieuws

LIVEBLOG: Code rood door sneeuwval (GESLOTEN)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Check hier de actuele verkeersinformatie. Op de website van het KNMI vind je de actuele waarschuwingen.

Update 20:49 uur

De verbindingsweg op knooppunt Oudenrijn is weer open. Wel raden we weggebruikers nog steeds aan om niet de weg op te gaan als dit niet noodzakelijk is en als je wel de weg op moet, je rijstijl aan te passen. Dit was de laatste update van vandaag. Morgenochtend kun je op onze website een nieuw liveblog met de actuele stand van zaken terugvinden en uiteraard houden we je ook via onze Twitter-kanaal op de hoogte.

De verbindingsweg op knooppunt Oudenrijn is weer open.

Update 20:03 uur

Sinds gisteravond is meer dan dertig miljoen zout gestrooid en ook vanavond, vannacht en morgenochtend kun je strooiwagens tegengekomen. We adviseren om ook morgenavond niet de weg op te gaan. Op onze strooikaart kun je zien waar strooiwagens rijden of hebben gereden.

Sinds gisteravond is meer dan dertig miljoen zout gestrooid en ook vanavond, vannacht en morgenochtend kun je strooiwagens tegengekomen.

Update 19:15 uur

De verbindingsweg van de A12 naar de A2 richting Den Bosch is op knooppunt Oudenrijn afgesloten. Twee vrachtwagens staan vast in de sneeuw en moeten daar weggehaald worden. 

De verbindingsweg van de A12 naar de A2 richting Den Bosch is op knooppunt Oudenrijn afgesloten.

Update 18:50 uur

De meeste van de tot nu toe 350 ongelukken van vandaag bleven beperkt tot slippende voertuigen en/of blikschade. Hier op de A9 bij Uitgeest is een auto in de vangrail terecht gekomen.

Op de A9 bij Uitgeest is een auto in de vangrail terecht gekomen.

Update 18:03 uur

Tijdens code rood geldt ons extreem weer-protocol en dat houdt in dat we versneld bergen, zodat gestrande weggebruikers niet langer in de kou dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Hier op de A6 bij Almere wordt een gespinde auto van de weg gehaald.

Hier op de A6 bij Almere wordt een gespinde auto van de weg gehaald.

Update 17:30 uur

Het sneeuwt in delen van het land nog steeds en we raden weggebruikers dan ook nog steeds aan niet de weg op te gaan. Marco praat je bij over de laatste stand van zaken.

Update 17:00 uur

Het advies is nog steeds om niet de weg op te gaan. Moet je dat wel? Pas dan je rijstijl aan en let ook vooral op bij het rijden op af- en opritten en verbindingswegen. Hier op knooppunt Badhoevedorp is een rijstrook afgekruist vanwege een ongeluk.

Hier op knooppunt Badhoevedorp is een rijstrook afgekruist vanwege een ongeluk.

Update 16:33 uur

De afhandeling van de incidenten op de N48 bij Dedemsvaart gaat nog zeker tot in de avond duren. We verwachten dat de weg niet voor 19.30 uur weer open kan. De voertuigen moeten bevrijd worden uit de sneeuw, daarna moet de weg sneeuwvrij gemaakt worden.

Update 16:16 uur

De sneeuwval neemt langzaam maar zeker vanuit het zuiden af. Op dit moment sneeuwt het nog in het midden en noorden van het land. 

Op dit moment sneeuwt het nog in het midden en noorden van het land.

Update 16:13 uur

Veel van onze strooi- en schuifwagens zijn de weg op. Zoals hier op de A12 bij Zoetermeer. De weggebruiker op de afbeelding hieronder houdt onvoldoende afstand tot de strooi- en schuifwagen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zie je onze strooiwagens op de weg? Houd dan voldoende afstand en pas je rijstijl aan. 

De weggebruiker houdt onvoldoende afstand tot de strooi- en schuifwagen.

Update 15:35 uur

De N48 is in beide richtingen dicht bij Dedemsvaart door sneeuwduinen op de weg. Diverse voertuigen hebben zich daar vastgereden, waaronder een vrachtwagen geladen met melk. 

Update 15:32 uur

Er komen diverse ongelukken binnen als gevolg van de gladheid, gelukkig blijft het vooral bij blikschade. Eén van die plaatsen is de A28 ter hoogte van Zeist. Daar zijn deze auto's uitgegleden. 

Er komen diverse ongelukken binnen als gevolg van de gladheid, gelukkig blijft het vooral bij blikschade.

Update 14:59 uur

Door een ongeluk op knooppunt Oudenrijn is de verbindingsweg van de A12 vanuit Den Haag naar de A2 richting Amsterdam dicht. Verkeer richting Amsterdam kan keren bij afrit Kanaleneiland (17).

Door een ongeluk op knooppunt Oudenrijn is de verbindingsweg van de A12 vanuit Den Haag naar de A2 richting Amsterdam dicht.

Update 14:35 uur

De strooiwagens rijden af en aan bij ons steunpunt in Houten. Ze worden geladen met zout en gaan onverminderd door met de strijd tegen Koning Winter. Kom je onze collega’s tegen? Geef ze de ruimte en houd voldoende afstand!

De strooiwagens rijden af en aan bij ons steunpunt in Houten.

Update 13:15 uur

De meldingen van ongevallen blijven binnen komen. We zitten nu op 165 meldingen. Het blijft voornamelijk bij blikschade en voertuigen die van de weg zijn geschoven en niet verder kunnen.

De meldingen van ongevallen blijven binnen komen.

Update 12:44 uur

De Afsluitdijk richting Den Oever is weer vrijgegeven. 

Update 12:36 uur

De Afsluitdijk is richting Den Oever dicht vanwege een geschaarde vrachtwagen. Meer informatie volgt.

Update 11.23 uur

De winterse omstandigheden zorgen ook voor mooie plaatjes. We blijven ons de hele dag inzetten om de wegen begaanbaar te maken en te houden. Wil je meer weten over onze strooiacties? Beluister dan deze podcast.

De winterse omstandigheden zorgen ook voor mooie plaatjes.

We zien dat de gladheid hier en daar nog steeds voor slippartijen en stilvallende voertuigen zorgt. Deze vrachtwagen op de toerit bij Woerden komt de A12 niet op. Doordat er weinig verkeer op de weg is levert het nergens extra vertraging op.

Deze vrachtwagen op de toerit bij Woerden komt de A12 niet op.

Update 09:53 uur

In het hele land is het onstuimig, maar het KNMI waarschuwt nu specifiek voor zware windstoten in het noordwesten van het land.

In het hele land is het onstuimig, maar het KNMI waarschuwt nu specifiek voor zware windstoten in het noordwesten van het land.

Update 09:47 uur

Onze strooiwagens hebben vandaag in totaal 162.253 kilometer gereden. Hierbij is er 17.971.985 kilo zout op de wegen gestrooid. Dit zal gedurende de dag nog verder oplopen. Op rijkswaterstaatstrooit.nl kan je live bijhouden waar en hoeveel er gestrooid is.

Onze strooiwagens hebben vandaag in totaal 162.253 kilometer gereden.

Update 08:54 uur

Door een geschaarde vrachtwagen is de verbindingsweg A15 richting de A4 gesloten. De berging is opgestart. Het is nog onbekend hoe lang het gaat duren.

Door een geschaarde vrachtwagen is de verbindingsweg A15 richting de A4 gesloten.

Update 08:25 uur

We hebben intussen zo'n 85 meldingen binnen van auto's die door de gladheid van de weg zijn geraakt. Het gaat daarbij vooral om blikschade. Doordat er weinig verkeer op de wegen rijdt, staan er geen files. We blijven met man en macht vegen en strooien om de wegen begaanbaar te maken en te houden.

We hebben intussen zo'n 85 meldingen binnen van auto's die door de gladheid van de weg zijn geraakt.

Update 07:30 uur

Door de harde wind zijn op verschillende plekken bomen op de weg gekomen. Onder andere bij Bunnik op de A12 richting Arnhem.

Door de harde wind zijn op verschillende plekken bomen op de weg gekomen.

Zaterdag 6 januari

Update 22:38 uur

Vanaf middernacht geldt code rood. Ook morgen houden we je weer op de hoogte van de actuele situatie op de weg via deze website en @RWSverkeersinfo op Twitter. 

Vanaf middernacht geldt code rood.

Update 22:23 uur

Door een ongeluk op knooppunt Empel is de verbindingsweg van de A59 vanuit Zonzeel naar de A2 richting Utrecht dicht. 

Door een ongeluk op knooppunt Empel is de verbindingsweg van de A59 vanuit Zonzeel naar de A2 richting Utrecht dicht.

Update 22:11 uur

Her en der zien we wat slippartijen in het land, zoals hier op de A18 bij knooppunt Oud Dijk. Gelukkig valt de hinder tot op heden erg mee. Moet je de weg op? Wees dan extra alert en pas je rijstijl op de omstandigheden aan. 

Her en der zien we wat slippartijen in het land, zoals hier op de A18 bij knooppunt Oud Dijk.

Update 21:55 uur

Het KNMI deelt de weersverwachting voor de komende nacht. Vanaf middernacht geldt voor het hele land code rood. Dat betekent: ga niet de weg op. Moet je toch? Wees dan extra alert en check in dit artikel tips. 

Vanaf middernacht geldt voor het hele land code rood.

Update 21:38 uur

Ook vannacht strooit Rijkswaterstaat in het hele land. Check de strooikaart op rijkswaterstaatstrooit.nl om te zien waar we rijden. 

Ook vannacht strooit Rijkswaterstaat in het hele land.

Update 21:22 uur

De betrokken voertuigen bij het ongeval op de N2 bij De Hogt zijn geborgen; de weg is weer vrij. Inmiddels is er nog een ongeluk op het knooppunt gebeurd: op de verbindingsweg van de A2/N2 vanuit Den Bosch naar de A67 richting Turnhout. Daar is één rijstrook dicht. 

Er is een ongeluk gebeurd op het knooppunt gebeurd: op de verbindingsweg van de A2/N2 vanuit Den Bosch naar de A67 richting Turnhout.

Update 21:06 uur

Als gevolg van de gladheid is er een ongeluk gebeurd op de N2 (Randweg Eindhoven) ter hoogte van knooppunt De Hogt. Hierdoor is de weg richting knooppunt Leenderheide dicht. Verkeer volgt de A67 richting Turnhout en kan keren bij Eersel (afrit 30). 

Als gevolg van de gladheid is er een ongeluk gebeurd op de N2.

Update 20:54 uur

Op diverse plekken in het land zakt de wegdektemperatuur nu onder nul. Zoals op de A12 ter hoogte van de IJsselbrug.

Op diverse plekken in het land zakt de wegdektemperatuur nu onder nul.

Update 20:36 uur

Er staat een korte file op de A4 richting Den Haag tussen knp. Badhoevedorp en De Hoek door werkzaamheden ter hoogte van Schiphol. Drie rijstroken zijn afgesloten. We hebben deze werkzaamheden iets naar voren gehaald, zodat we voor de sneeuwval klaar zijn. Dit geldt ook voor de richting Amsterdam. 

Er staat een korte file op de A4 richting Den Haag tussen knp. Badhoevedorp en De Hoek door werkzaamheden ter hoogte van Schiphol.

Update 20:15 uur

Inmiddels hebben we al ruim 1,5 miljoen kilo zout gestrooid. Check op rijkswaterstaatstrooit.nl de actuele stand en zie waar de wagens rijden. 

Update 19:37 uur

In het noorden en oosten van het land zakt de temperatuur inmiddels onder nul. In het midden en zuiden van het land blijft het voorlopig bij natte sneeuw en regen, zoals hier op de A2 bij Leenderheide. Later vanavond kan het in het zuidoosten gaan ijzelen. 

In het noorden en oosten van het land zakt de temperatuur inmiddels onder nul.

Update 19:02 uur

Inmiddels zijn we in een groot deel van het land aan het strooien. Rijkswaterstaat heeft 546 strooiwagens en 350 sneeuwploegen klaarstaan. Weten wat er allemaal komt kijken bij zo'n strooiactie? Beluister onze podcast. Klik hier of hieronder op play.

Inmiddels zijn we in een groot deel van het land aan het strooien.

Update 18:48 uur

De eerste sneeuw is al in beeld, zoals hier op de A32 ter hoogte van Heerenveen. Ga je de weg nog op? Wees dan bij sneeuwval extra alert en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan.

De eerste sneeuw is al in beeld, zoals hier op de A32 ter hoogte van Heerenveen.

Update 18:40 uur

Naast Rijkswaterstaat staan ook de bergers klaar voor de inzet vanavond en vannacht (en de dagen daarna). 

Naast Rijkswaterstaat staan ook de bergers klaar voor de inzet vanavond en vannacht (en de dagen daarna).

Update 18:28 uur

Marlous vertelt je in de onderstaande video wat je vanavond en morgen kunt verwachten. We roepen op om vanavond en morgen niet de weg op te gaan. Lees hier meer.

Update 18:20 uur

In het westen van het land zijn de eerste strooiwagens al op pad. Zien waar de strooiwagens op dit moment rijden en hoeveel we strooien? Check via Rijkswaterstaat Strooit de actuele strooikaart. 

In het westen van het land zijn de eerste strooiwagens al op pad.

Update 18:15 uur

Het KNMI heeft vanavond in een groot deel van het land code geel afgegeven in verband met de sneeuwval. In het zuidoosten kan lokaal ijzel voorkomen. Code geel geldt tot middernacht, daarna gaat het in het hele land over in code rood. 

Het KNMI heeft vanavond in een groot deel van het land code geel afgegeven in verband met de sneeuwval.