Nieuws

Meer grensverkeer en drukke vrijdagavondspitsen in vakantieperiode

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

De schoolvakanties zijn sinds deze week voorbij. Een vergelijking van het wegverkeer gedurende deze periode met dezelfde periode in voorgaande jaren, levert een aantal inzichten op.

Meer grensverkeer

In 2020 en 2021 was er ruim 10% minder grensverkeer met onze buurlanden dan in 2019. In 2022 passeerde 4,7% méér verkeer onze grenzen dan in 2019. De A67 (van en naar België), A16 en A12 waren de snelwegen waar de meeste mensen onze landsgrens passeerden.

Percentages grensverkeer ten opzichte van 2019

Meten is weten

Om te zien hoeveel mensen de grens overgingen, hebben we informatie uit zogenoemde detectielussen in het wegdek geanalyseerd. Die gegevens vertellen ons heel precies hoeveel voertuigen de grens passeren in een bepaalde periode. Wij vergeleken de cijfers van vrijdag 8 juli tot en met zondag 4 september dit jaar met de schoolvakanties in de jaren 2019, 2020 en 2021.

Vrijdag de drukste avondspits tijdens vakantieperiode

De afgelopen jaren zien we dat de vrijdagavondspits in de vakantieperiode vaak de drukste spits van de week is. Dat was ook zo in 2020 en 2021 toen er veel minder verkeer op de weg zat. Wel was het verschil ten opzichte van de andere weekdagen in die veel jaren groter. De hele week was het rustig tijdens de spits, behalve op de vrijdagmiddag.

De drukste spitsen in de zomervakantie van 2022 waren de vrijdagavondspitsen van 8 juli en 15 juli. Op die dagen kregen respectievelijk de regio’s Midden- en Noord-Nederland vakantie. Ook waren de vrijdagavondspitsen van 26 augustus en 2 september opvallend druk. Dit waren de laatste vakantiedagen van de regio’s Noord- en Zuid-Nederland.

Vrijdagavondspitsen

Drukker dan 2019

In de eerste week na de zomerperiode verloopt een aantal spitsen drukker dan in 2019. De vrijdagavondspits van 10 september was de drukste spits. Mede door het regenachtige weer en stakingen bij de spoorwegen had die dag een spitspiek van bijna 480 kilometer. Een spitspiek is het drukste moment van de spits. Tijdens de ochtendspits is dat doorgaans rond 08:30 uur en tijdens de avondspits is dat moment rond 17:30 uur.

Ochtendspitspieken, eerste week na zomervakantie

Avondspitspieken, eerste week na zomervakantie