Nieuws

Minder grensverkeer tijdens zomervakantie

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Meten is weten

Rijkswaterstaat haalt die informatie uit zogenaamde detectielussen in het wegdek. Die gegevens vertellen ons heel precies hoeveel voertuigen er over bepaalde lussen rijden in een bepaalde periode. Wij vergeleken de cijfers van deze zomervakantie met de zomervakantie van 2019. Gedurende de periode van 3 juli tot en met 30 augustus daalde het aantal voertuigen dat het land uit reed met 17,1 procent. Verkeer het land in daalde met 15,4 procent ten opzichte van 2019. We keken hierbij naar de laatste lus voor de grensovergang in de wegen richting Duitsland en België.

Grote verschillen

De grootste verschillen zijn er op de A2 en A67. Op de weg van Maastricht naar Luik reed tijdens de vakantieperiode 20,9 procent minder verkeer ten opzichte van 2019. Andersom zagen wij een daling van 21,1 procent van verkeer dat het land via deze weg inkwam. Ook op de A67 daalde het aantal weggebruikers. Zo kwam 24,3 procent minder verkeer via deze weg Nederland binnen en zagen we een daling van 22,5 procent de andere kant op.

Recreatieverkeer binnenland

In het binnenland lieten de wegen naar de stranden (A58, N59, A59, A200) en de Waddeneilanden (N9, N99, A7 en A37, afslag Harlingen) geen grote verschillen zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Wel zagen we dat de afritten richting Schiphol op de A9 en de A4 met een percentage van 51,6 procent minder werden gebruikt.