Nieuws

Rode kruisen: nietvoorniX

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Als we een rood kruis plaatsen, is er altijd iets aan de hand. We snappen dat een afgesloten rijstrook vervelend is, maar veiligheid gaat altijd boven alles. Weggebruikers die rode kruisen negeren, zorgen voor gevaarlijke situaties voor onze weginspecteurs, ambulancepersoneel, politie, bergers, weggebruikers én voor zichzelf. Weginspecteur Ton vertelt in onderstaande video over de aanrijding die hij meemaakte.

#nietvoorniX

Negeren van rode kruisen is al langer een serieus probleem. Om het bewustzijn voor de gevaren te vergroten, lanceren we de slogan #nietvoorniX. Dit doen we samen met onder andere de politie, ambulance, ANWB, bergers en wegwerkers.

De slogan #nietvoorniX wordt onder andere op de borden boven de weg (DRIPS) getoond en ingezet via social media. Daarnaast is op verschillende verzorgingsplaatsen een aangereden auto van een weginspecteur te zien. Deze auto werd in 2018 aangereden door een weggebruiker die een rood kruis negeerde. Bij de auto zijn ervaringen van weginspecteurs die dit tijdens hun werk meemaakten te beluisteren en te lezen.

Overzicht locaties autowrak weginspecteur

Van 9 tot en met 15 december is de aangereden auto van de weginspecteur tussen 06.00 en 22.00 uur te zien op de volgende verzorgingsplaatsen:

Overzicht verzorgingsplaatsen

11 december A2 Ellerbrug (Weert) - Shell

6:00 uur - 22:00 uur, openbaar

12 december A2 De Lucht (Zaltbommel) - Shell

6:00 uur - 22:00 uur, openbaar

13 december A12 Hellevliet (De Meern) - Shell

6:00 uur - 22:00 uur, openbaar

14 december A28 Dekkersland (Staphorst) - Shell

6:00 uur - 22:00 uur, openbaar

15 december A1 De Hackelaar (Muiderberg) - Shell

6:00 uur - 22:00 uur, openbaar

Wanneer worden rode kruisen geplaatst?

We plaatsen rode kruisen vooral voor de veiligheid. Vaak bevinden zich objecten, zoals stilstaande voertuigen, op de weg of er heel dicht langs. Als er minder dan een meter ruimte is tussen het object en het verkeer, dan sluiten we de rijstrook ernaast (ook) af. Als er niet gewerkt wordt, dan zetten we alleen een snelheidsverlaging in.

We zetten rode kruisen op verschillende momenten in, zoals bij:

  • Incidenten (pech- en ongevallen, personen op de weg)
  • Wegwerkzaamheden
  • Gesloten spitsstroken
  • Slecht weer
  • Bijzonder transport
  • Doseren om doorstroom te bevorderen

Rood kruis negeren is levensgevaarlijk

Soms negeren weggebruikers een rood kruis, met alle gevolgen van dien. De kans hierop neemt toe, doordat er steeds meer verkeer is. Er zijn verschillende redenen waarom rode kruisen genegeerd worden. Zo gebeurt het bewust om ander verkeer in te halen, bijvoorbeeld bij file. Maar er zijn ook mensen die het onbewust doen, doordat ze bijvoorbeeld afgeleid zijn door hun smartphone of hun voorganger volgen. Maar of het nou bewust of onbewust gebeurt, het is altijd gevaarlijk. Bij onveilige situaties op de weg gebruikt de weginspecteur zijn auto als buffer, om zo te voorkomen dat er op een incident wordt ingereden.

Maatregelen tegen negeren rode kruisen

Negeren van rode kruisen is een groot risico. We nemen daarom verschillende maatregelen. Sinds 2015 kunnen 50 (binnenkort 100) van onze ruim 300 weginspecteurs met boa-status een proces-verbaal uitschrijven. Op bijna 40 plekken langs de weg zijn borden geplaatst met de tekst - Bij rood kruis: rijstrook DICHT -. Ook handhaaft de politie vaker bij wegwerkzaamheden en valt het negeren van rode kruisen onder het strafrecht.