Nieuws

Ongeval op de snelweg! Wat nu?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Als er een ongeval gebeurt, komen we direct in actie. Dit noemen we incidentmanagement. In deze nieuwe podcast geven we een kijkje achter de schermen. Dit doen wij samen met een wegverkeersleider, berger, verkeersdeskundige en een weginspecteur.

Wegverkeersleider Jan

In de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat komen meldingen van ongevallen binnen. Zodra wegverkeersleider Jan een melding binnenkrijgt, neemt hij meteen passende verkeersmaatregelen. Denk aan het verlagen van de maximumsnelheid en het plaatsen van een rood kruis.

Berger Bob en weginspecteur Robert

Weginspecteur Robert is meestal als eerste aanwezig. Hij zorgt voor een veilige plek om te werken. Voor zichzelf en andere hulpdiensten, zoals de berger en ambulance. We ontmoeten Robert in Oirschot. Robert werkt tijdens zijn dienst nauw samen met bergers.

Betrokken voertuigen moeten namelijk zo snel mogelijk van de weg af. Dat is voor berger Bob een belangrijke klus. Alleen is niet ieder incident even makkelijk. In deze podcast vertelt hij over de uitdagingen.

Verkeersdeskundige Geertje

Rijkswaterstaat heeft een groot aandeel in het voorkomen van ongelukken. De weginrichting speelt hierin een belangrijke rol. Als weggebruiker ben je er niet altijd van bewust dat een weg op een bepaalde manier is ingericht. Verkeersdeskundige Geertje geeft je daarom een kijkje achter de schermen. Zo vertelt ze onder andere hoe ongelukken kunnen ontstaan. En dat er niet altijd sprake is van een ‘menselijke fout’.

Luister de podcast

Deze podcast over ongevallen kun je hier beluisteren. De vorige aflevering gemist? Luister hier de podcast over spookrijders.

ongeval op de snelweg - weginspecteur en wegverkeersleider

Foto links: Weginspecteur Robert. Rechts: wegverkeersleider Jan.

Gedragsdeskundige Geertje en berger Bob

Foto links: Berger bob. Rechts: verkeersdeskundige Geertje.