Nieuws

Renovatie Heinenoordtunnel A29: Wat gaan we doen in 2024?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

In januari en begin februari 2024 is de tunnel tijdens meerdere weekenden in één rijrichting afgesloten. Vanaf half februari tot begin april is de tunnel verschillende weekenden in beide richtingen dicht. Tot juli is de tunnel ook enkele nachten in één rijrichting afgesloten. Daarna is er nog een lange afsluiting in beide richtingen gevolgd door een aantal weekenden dat de tunnel dicht gaat.

Een gedetailleerde planning met afsluitingen vind je hier.

Om de hinder te kunnen beperken, en te voorkomen, is het advies aan de weggebruikers om, als dat mogelijk is, hun reisgedrag aan te passen. Wellicht is de fiets of het ov een sneller alternatief dan omrijden. Reis anders als het kan is ook het advies voor weggebruikers op de A17 en A16, waar het drukker wordt door omrijdend verkeer.

Tekst gaat verder onder de video

Hoe leiden we je om tijdens de werkzaamheden?

Als de Heinenoordtunnel in de richting van Rotterdam is afgesloten (zuid naar noord), wordt doorgaand verkeer omgeleid vanaf knooppunt Noordhoek via de A17, A16 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard volgt de N217 en vervolgens de A16 en A15. Bij de afsluitingen in de andere rijrichting wordt verkeer vice versa omgeleid. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en de N57. De Kiltunnel is tijdens de werkzaamheden tolvrij in de afgesloten richting.

Tekst gaat verder onder het omleidingskaartje

Omleiding beide richtingen

Tips om hinder tijdens wegwerkzaamheden te beperken

Dat er hinder is voor weggebruikers is helaas niet te voorkomen. Ga je de weg op, volg dan de aangegeven omleidingen en houd rekening met extra reistijd die kan oplopen tot een uur. We adviseren weggebruikers om, als het kan, hun reisgedrag aan te passen en goed voorbereid op pad te gaan:

  • Check voor vertrek de data van de afsluitingen op de website en de actuele verkeersinformatie.
  • Reis indien mogelijk op een andere manier, bijvoorbeeld met de bus of fiets. Tijdens de weekendafsluitingen rijden de bussen volgens de normale dienstregeling. De bussen rijden of door de Heinenoordtunnel in de A29 of door de Tweede Heinenoordtunnel. De reistijd met de bus is daardoor korter dan de omrijdtijd met de auto. De fietsbuis blijft open en de veerpont tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen (Spijkenisse) is gratis voor fietsers.
  • Werk thuis indien mogelijk.
  • Reis samen.

Lees hier meer over wat je kunt doen om hinder te beperken.

Wat hebben we vorig jaar gedaan?

In 2023 is de renovatie van de Heinenoordtunnel gestart. We zijn toen begonnen met het plaatsen en testen van nieuwe installaties en systemen. Dat wil zeggen dat nieuwe installaties naast de bestaande installaties worden opgehangen en dat de oude installaties en systemen blijven werken.

Pas als de nieuwe systemen en installaties zijn getest en goed werken, schakelen we over van oud naar nieuw. Door deze aanpak hoeft de tunnel niet maanden achtereen afgesloten te worden.

Daarnaast hebben we onder andere een hele nieuwe energievoorziening aangelegd, de dienstgebouwen gerenoveerd, de waterafvoer vernieuwd en uitgebreid, stootplaten voor de tunnelmonden vervangen en nieuwe CADO’s geplaatst.

Ook hebben we afgelopen zomer in 4 weken een middentunnelkanaal gebouwd en de hele tunnel voorzien van nieuw asfalt. In de tunnelbuis richting Bergen op Zoom hebben we nieuwe ventilatoren en lichtroosters opgehangen, buiten de tunnel kabels gelegd, en voorbereidingen getroffen voor de hoogte detectie.

Wat gaan we dit jaar doen?

In 2024 gaan we verder met het plaatsen en testen van de nieuwe installaties en systemen, inclusief kabels en leidingen. De tunnel krijgt nog nieuwe wandbekleding en boven de tunnelmonden van de verkeersbuis richting Rotterdam worden de nieuwe ventilatoren opgehangen, en er komen nieuwe lichtroosters.

Ook gaan we verder met de werkzaamheden voor de hoogte detectie. In de zomer van 2024 gaan we over van de oude naar de nieuwe installaties en systemen en als alles goed werkt wordt het oude verwijderd. Eind 2024 is de renovatie klaar.

Meer informatie renovatie Heinenoordtunnel

Je vindt meer informatie over de planning van de werkzaamheden op de projectpagina Renovatie Heinenoordtunnel. Daar lees je ook welke maatregelen wij nemen om de hinder te beperken en wat je zelf kunt doen.

Renovatie_heinenoordtunnel_bord.scale-200.width-1024