Nieuws

Slagboom naar beneden? Stop op tijd, en je bent sneller thuis

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

In Nederland is een groot aantal bruggen over rivieren en kanalen uitgerust met een brug, die open kan voor de scheepvaart. Zoals bijvoorbeeld de Merwedebrug over de Boven-Merwede bij Gorinchem (A27) of de Botlekbrug over de Oude Maas bij Rotterdam (A15). Voor schepen die te hoog zijn om onder een brug door te varen, gaat de brug open. Dat moment hangt af van hoeveel schepen willen passeren en soms ook van het getij (eb en vloed).

Slagbomen

In principe hebben schepen net zoveel recht op doorgang als een automobilist. Bij een brug die opengaat, wordt de weg altijd fysiek afgesloten met slagbomen. Voordat de slagbomen sluiten, is er altijd ruimschoots van tevoren signalering boven en langs de weg om de automobilist te attenderen op het feit dat de brug open gaat en het verkeer dus moet wachten.

Ook veel tunnels in Nederland zijn uitgerust met slagbomen. Als er wat gebeurt in een tunnel, bijvoorbeeld een te hoge vrachtwagen die een tunnel nadert of een ongeluk, moet je deze voor de veiligheid te allen tijde fysiek af kunnen sluiten voor het verkeer.

Beschadigingen

Helaas komt regelmatig voor dat weggebruikers tegen een dalende of gesloten slagboom aanrijden. Vaak wordt daarmee de slagboom beschadigd, waardoor de weg nog langer dichtblijft. Er moet immers eerst een aannemer komen om de kapotte slagboom te verwijderen en een nieuwe te plaatsen. En dit kan niet wachten, want de brug of tunnel moet weer snel geopend kunnen worden. Kortom: zonde van de tijd en het geld dat hierin gaat zitten!

Zie je dus dat de slagbomen bij een brug of tunnel dichtgaan? Stop tijdig en wacht geduldig tot de slagbomen weer opengaan. Dat is veiliger en je staat uiteindelijk korter stil. Meer weten over de bediening van bruggen? Lees het artikel hier.