Nieuws

Snelwegwandelen: levensgevaarlijk

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Onder snelwegwandelaars verstaan wij personen die wandelend, fietsend, met invalidenvoertuigen of met scootmobielen op de snelweg worden gezien. Het aantal snelwegwandelaars op de Nederlandse wegen is nu een paar jaar ongeveer gelijk. In 2020 kwamen er 3909 meldingen binnen: ‘slechts’ 34 meer meldingen dan het jaar ervoor. Toch zijn het er nog steeds te veel, want snelwegwandelen is erg gevaarlijk.

Beweegredenen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen wandelen langs een snelweg. Denk bijvoorbeeld aan automobilisten die zonder benzine staan en bij het dichtstbijzijnde pompstation benzine willen halen. Of mensen die hun navigatie op ‘autostand’ zetten als ze met de fiets of wandelend op pad gaan en zich zo de snelweg op laten sturen. We treffen daarnaast ook mensen aan die onder invloed zijn of ernstig verward.     

Levensgevaarlijk

Wat de reden ook is, snelwegwandelen is levensgevaarlijk. Het verkeer rijdt met hoge snelheid langs en omdat je als wandelaar minder zichtbaar bent, zit een ongeluk in een klein hoekje. Voor de snelwegwandelaar zelf, maar ook voor de weggebruiker die een eventuele uitwijkmanoeuvre moet maken of schrikt. Een snelwegwandelaar kan namelijk de weggebruikers afleiden.

Wat kun jij doen?

Kom je langs de snelweg stil te staan zonder benzine, ga nooit wandelen. Zoek een veilige plek achter de vangrail, en bel je pechhulpverlener. Zorg ervoor dat je tijdens het wachten goed zichtbaar bent en een fluorescerend hesje draagt. Bij het doorgeven van je locatie is het belangrijk dat je let wat er op het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje staat. 

Zie jij iemand langs de snelweg wandelen? Stop dan niet, maar bel zodra dat veilig kan de politie op 112. In zo’n geval kan de politie er direct naartoe. En als de situatie daar om vraagt, kunnen wij actie ondernemen door bijvoorbeeld een rijstrook af te sluiten of er een weginspecteur ernaar toe sturen. Belangrijk is dat de persoon die langs de weg loopt, daar zo snel mogelijk weer weg is. 

snelwegwandelaar