Nieuws

Spitsstroken: wanneer gaan ze open of dicht?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

In dit artikel kom je alles te weten over spitsstroken. Zo ontdek je wanneer ze open gaan én wanneer we spitsstroken sluiten. Daarnaast lees je wat je moet doen als je pech krijgt.

Wat is een spitsstrook?

Onder spitsstroken verstaan we een vluchtstrook aan de rechterkant of een extra rijstrook aan de linkerkant van de weg. De spitsstrook gaat alleen tijdens drukke momenten open voor weggebruikers. Met deze extra rijstrook kan het verkeer beter doorstromen en kan meer verkeer van de weg gebruikmaken.

Wanneer gaat de spitsstrook open?

We openen en sluiten een spitsstrook aan de hand van verkeersdrukte op de snelweg zelf, maar ook op basis van de totale verkeersdrukte in de regio. Als er per uur meer dan 1350 auto’s per rijstrook passeren, openen we de spitsstrook.

Lussen in het wegdek meten deze verkeersdrukte. De informatie komt vervolgens binnen bij onze verkeerscentrales. Voordat we de spitsstrook openen, schouwen we de spitsstrook met behulp van camera’s.

Dat houdt in dat we kijken of er geen obstakels op de spitsstrook liggen. Tijdens het schouwen is de rijstrook nog afgesloten. Na het schouwen, gaat de spitsstrook open en zorgen we ervoor dat de verkeersborden naast de weg de teksten ‘spitsstrook open’ tonen.

In de podcast Wegwijzer praten verkeerskundige Rudi, gedragskundige Anke en wegverkeersleider Leon (Midden-Nederland) je bij over spitsstroken. 

Witte streep

Als een spitsstrook geopend is wordt deze als normale rijstrook gebruikt. De doorgetrokken witte streep die de spitsstrook aan de rechterkant van de snelweg markeert, mag in dit geval genegeerd worden.

Vanwege wetgeving mogen we de witte streep niet aanpassen. Officieel is er zonder doorgetrokken streep geen vluchtstrook meer. Daarom hebben spitsstroken geen andere markering. 

Bewaking

Met camera’s en detectiesystemen houden we vanuit onze verkeerscentrales de spitsstroken in de gaten. Als er een voorwerp op de weg ligt of een ongeval of pechgeval op de spitsstrook staat, sluiten we deze meteen.

Soms is het zicht op de spitsstrook niet voldoende voor onze camera’s, zoals bijvoorbeeld bij mist, sneeuw of in geval van een storing in de camera’s. Omdat veiligheid van de weggebruiker onze hoogste prioriteit heeft, sluiten we in zulke gevallen de spitsstroken.

Pech op de spitsstrook?

Om de 500 tot 1.000 meter liggen langs de spitsstrook, rechts van de weg, pechhavens. Krijg je pech, rijd dan indien mogelijk door naar zo’n pechhaven.

Lukt dat niet en is de spitsstrook geopend? Zet dan je alarmlichten aan, parkeer de auto zo dicht mogelijk bij de rechter vangrail en draai de voorwielen naar de vangrail toe.

Laat hierbij wel genoeg ruimte over, zodat jijzelf en jouw eventuele inzittenden rechts kunnen uitstappen. Vervolgens ga je samen met hen zo snel als mogelijk achter de vangrail staan met veiligheidshesje aan.

Bel vervolgens vanaf die plek de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002 of met 112. Hierbij is het belangrijk dat je alle informatie van het dichtstbijzijnde hectometerbord doorgeeft.