Nieuws

Gladheid: wat doet Rijkswaterstaat en wat kun jij doen?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

In het winterseizoen wordt continue de temperatuur, de vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek gemeten. Als gladheid wordt verwacht, gaan we preventief zout strooien. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van een vochtig wegdek met enkele graden daalt. Daarmee voorkomen we gladheid. 

Op onze strooikaart kun je zien hoe hoog of laag de temperatuur van het asfalt nu is en of onze strooiwagens al op pad zijn.

Binnen 120 minuten klaar met strooien   

Als we het in het hele land preventief strooien, gaan zo’n 1200 man hard aan het werk: van gladheidscoördinatoren, laders en lossers tot de chauffeurs op de wagens. Binnen twee uur is de weg voorzien van zout. Binnen die tijd leggen onze strooiwagens – indien nodig – 10.000 kilometer af. De chauffeurs vertrekken vanuit één van de 56 steunpunten in het land. Daar staan ruim 500 strooiwagens klaar om mee op pad te gaan.

Voordat de chauffeurs de weg opgaan voor hun vaste strooi- en ploegroutes, laden ze eerst hun wagen in. Daarnaast kan de strooiwagen worden voorzien van een sneeuwschuiver. Als er erg veel sneeuw op de weg ligt, kunnen we ook zo’n 350 extra sneeuwschuivers oproepen 

Elke winter is anders       

In een strenge winter met veel neerslag, vocht en temperatuurwisselingen kan er veel zout doorheen gaan. Zo strooiden we in 2018/19 in achttien dagen 56,3 miljoen kilo zout. De strooiwagens reden dat jaar 966.678 kilometer over de Nederlandse rijkswegen, wat neerkomt op 24 keer de wereld rond. Een jaar later strooiden we veel minder, namelijk in 36 dagen zo’n 16,4 miljoen kilo zout. Op de 56 steunpunten hebben we in totaal (altijd) ruim 200 miljoen kilo zout op voorraad. Om goed voorbereid te zijn, beginnen we in de zomer al met de voorbereidingen op het strooiseizoen

Tips: de weg op met gladheid   

Ga je de weg op met gladheid? Dan dien je extra alert te zijn. Hieronder delen wij vier tips, zodat jij veilig van A naar B kunt gaan.

1. Pas je rijstijl aan de omstandigheden aan: wissel niet onnodig van rijstrook, houd voldoende afstand en rijd voorzichtig;
2. Houd rekening met een langere reistijd en vertrek eventueel eerder van huis;
3. Maak ruimte voor strooiwagens;
4. Houd de actuele weer- en verkeerssituatie in de gaten en pas eventueel je reisschema erop aan.

Kijkje achter de schermen bij een strooiactie op de snelweg        

Benieuwd hoe zo’n strooiactie achter de schermen gaat? Luister dan onze podcast over gladheidsbestrijding. Daarin zijn onder meer strooiwagenchauffeur Anton en Marcel, coördinator bij het KNMI, aan het woord.