Nieuws

Verkeershinder door onderhoudswerkzaamheden Galecopperbrug (A12)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

De weg blijft grotendeels in gebruik, maar in de richting van Arnhem moeten weggebruikers rekening houden met versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Vooral tijdens de spits kan dit voor extra reistijd zorgen.

Tekst loopt door onder video

Wat betekent dit voor de weggebruiker?

Weggebruikers die op de A12 richting Arnhem rijden, moeten gedurende de werkzaamheden rekening houden met versmalde rijstroken op zowel de hoofdrijbaan als de parallelbaan. Daarnaast geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Om wegwerkers veilig hun werk te laten doen, wordt ook de trajectcontrole aangepast naar deze maximumsnelheid.

De oprit Nieuwegein vanaf de Papendorpseweg naar de A12 (oprit 16) is de gehele periode gesloten voor verkeer. Voor sommige werkzaamheden is het nodig om in de nacht of in het weekend de Galecopperbrug richting Arnhem helemaal af te sluiten voor het verkeer. Deze afsluitingen kondigen we tijdig aan.

Wat zijn de werkzaamheden?

De Galecopperbrug is een zogeheten tuibrug. Dat houdt in dat het brugdek via stalen kabels (tuien genoemd) is opgehangen aan hoge torens (pylonen). De stalen kabels (tuien) van de brug richting Arnhem naderen het einde van hun levensduur en worden vervangen. Om de Galecopperbrug ook in de toekomst veilig te houden, voeren we onderhoud uit. Meer informatie over de werkzaamheden, vind je hier.

Waarom duren de werkzaamheden zo lang?

Het volledig afsluiten van de brug zodat de hinder heftig maar korter is, zoals tijdens het groot onderhoud aan de A12 vorig jaar zomer, is nu geen optie. De werkzaamheden moeten per pyloon worden uitgevoerd en dat zou maanden gaan duren. Een langdurige afsluiting zou enorme verkeershinder geven. Om die reden is gekozen voor deze aanpak, waarbij de bestaande rijstroken tot begin 2024 versmald beschikbaar blijven.

Pas je reisgedrag aan

We adviseren weggebruikers om – waar mogelijk – tijdens de werkzaamheden het reisgedrag aan te passen. Reis – indien mogelijk – zoveel mogelijk buiten de spits en bekijk altijd voor vertrek de actuele verkeerssituatie, zodat je niet onnodig in de file terechtkomt. Zie je dat het druk is? Kijk dan of er een alternatieve route is, je je reis kunt uitstellen of indien mogelijk kunt thuiswerken. Check ook ons Twitterkanaal voor de actuele verkeersinformatie.