Nieuws

Versneld bergen tijdens hitteprotocol door tropische temperaturen

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Woensdag en donderdag beloven warme dagen te worden in Nederland en de temperatuur kan oplopen tot boven de 30 graden. Woensdag geldt voor het hele land vanaf 10:00 het hitteprotocol. Donderdag is dat voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Als we dat protocol inzetten, helpen we gestrande weggebruikers sneller verder.

Maar jij kunt zelf ook voorzorgsmaatregelen treffen voor het geval je pech krijgt. Zo adviseren we weggebruikers om altijd een flesje water in de auto te leggen.

Hitteprotocol: versneld bergen

De veiligheid van weggebruikers staat altijd centraal. We helpen weggebruikers in nare of onveilige situaties zo snel en vaardig als mogelijk. Als het hitteprotocol van kracht is, sturen wij sneller een bergingsbedrijf aan om voertuigen nóg eerder van de snelweg te halen.

Met versneld bergen voorkomen we dat mensen lange tijd stil komen te staan in de hitte. Ook gestrande automobilisten die veilig staan, verplaatsen we in dat geval naar een locatie met voorziening zoals een benzinestation of verzorgingsplaats.

Wat kun je zelf doen?

Met pech langs de weg staan is vervelend, vooral als het erg warm is. Het asfalt kan als gevolg van het warme weer namelijk hoge temperaturen bereiken, waardoor het nog warmer aanvoelt. Daarom adviseren wij om voor vertrek zelf ook maatregelen te treffen.

Neem bijvoorbeeld een flesje water mee. En ook al is er geen wolkje aan de lucht: gooi die paraplu in de auto! Die kun je dan gebruiken als parasol om jezelf te beschermen tegen de felle zon.

We monitoren 24/7

Vanuit de verkeerscentrales en via onze weginspecteurs monitoren we 24/7 het verkeer op de snelweg. Ga je morgen de weg op? Check voor vertrek de actuele verkeersinformatie. Ook doe je er goed aan om te kijken of er wegwerkzaamheden op jouw route zijn.

Meer weten over het hitteprotocol? Luister dan deze podcast. Of bekijk het filmpje hieronder.