Nieuws

Versterken van de brug in de A7 bij Purmerend

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Update: Vanaf 18 mei rijstrook minder op de brug vanwege veiligheid

Vanaf zaterdagochtend 18 mei 2024 is er tijdelijk een rijstrook minder beschikbaar op de brug in de A7 bij Purmerend voor verkeer richting Amsterdam. Verkeer rijdt dan nog maar over één rijstrook. De maatregel wordt genomen, omdat er ondanks de inspanningen van de transportsector, het verbod en de handhaving nog steeds vrachtwagens over de brug rijden. Met het afsluiten van een rijstrook blijft de constructieve veiligheid van de brug en de veiligheid van het personeel dat op de brug werkt gewaarborgd.

Het afsluiten van de extra rijstrook richting Amsterdam kan voor fors extra hinder zorgen. We adviseren weggebruikers om vanaf 18 mei: thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen, indien mogelijk.

Naar verwachting zijn beide rijstroken over een maand weer beschikbaar. Verkeer richting Hoorn ondervindt geen extra hinder.

Meer info via deze link.

Update: vanaf 29 april een verbod op de brug voor vrachtwagens en bussen

Vanaf maandagochtend 29 april 2024 geldt op de brug een algeheel verbod voor vrachtwagens en bussen. Ondanks de gewichtsbeperking rijden er nog steeds dagelijks honderden veel te zware voertuigen over de brug, met forse uitschieters tot boven de 40 ton. Het verbod is noodzakelijk om de constructieve veiligheid van de brug en de veiligheid van het personeel dat de brug versterkt te waarborgen.

Wat is de hinder voor verkeer?

Vanaf donderdagavond 4 april wordt in 4 avonden en nachten de nieuwe verkeerssituatie op de brug ingericht. Op- en afritten rond de brug gaan dicht en elke nacht wordt een deel van de A7 afgesloten voor doorgaand verkeer. Vrijdagavond 5 april gaat de A7 richting Hoorn dicht, en zaterdag- en zondagavond richting Amsterdam.

Vanaf maandagochtend 8 april geldt de nieuwe verkeerssituatie. Gedurende de rest van de werkzaamheden wordt het verkeer steeds over één helft van de brug geleid, zodat de andere helft versterkt kan worden. Dit betekent dat verkeer op de brug straks in beide richtingen over 2 x 2 versmalde rijstroken rijdt met een snelheidsbeperking van 70 km/uur. Ook wordt de gewichtsbeperking van 30 ton aangescherpt naar 25 ton.

Om sluipverkeer te voorkomen worden in de regio verschillende wegen in de ochtend- en/of avondspits afgesloten voor doorgaand verkeer. Bewoners van de gebieden waar deze wegen in liggen, krijgen ontheffingen thuisgestuurd waarmee zij op vertoon door kunnen rijden. Hier vind je een kaart die toont voor welke gebieden je een ontheffing nodig hebt tijdens de werkzaamheden.

Helaas is het niet te voorkomen dat verkeer in Noord-Holland hinder gaat ondervinden van de werkzaamheden. De A7 tussen Hoorn en Amsterdam is een drukke snelweg met een lange ochtend- en avondspits. Er zijn geen alternatieve routes beschikbaar die dezelfde verkeersdrukte aankunnen. Daarom adviseren we weggebruikers om zoveel mogelijk thuis te werken, samen te reizen of anders te reizen.

Tekst gaat verder onder de video

Tips om de hinder te beperken

Eerder of later vertrekken en omrijden zijn helaas geen goede oplossingen voor de hinder die de werkzaamheden gaan veroorzaken. Daarom adviseren we tijdens de werkzaamheden tussen april en september het volgende;

  • Reis indien mogelijk op een andere manier, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Om dit te stimuleren komen er voor de frequente spitsreizigers op A7 en provinciale wegen in de omgeving gratis kortingskaarten voor de trein beschikbaar. Ook komt er een beloningssysteem online waarmee weggebruikers punten kunnen sparen voor elke keer dat ze niet in de auto stappen.
  • Reis samen.
  • Werk thuis indien mogelijk.
  • Moet je toch op pad? Check dan voor vertrek de actuele verkeersinformatie.

Waarom is het versterken nodig?

Bij een inspectie bleek dat de brug niet meer stevig genoeg is voor zwaar (vracht)verkeer. De werkzaamheden aan de brug starten met het verwijderen van het asfalt en de vangrail. Vervolgens worden er 50.000 gaten geboord om wapeningsstaal toe te voegen. Nadat het staal is aangebracht wordt het beton hersteld en de weg weer geasfalteerd. Vanaf 1 september kan al het verkeer dan weer veilig over de brug rijden.

Tekst gaat verder onder de foto

Brug Purmerend

Meer informatie over de werkzaamheden op de A7

Je vindt meer informatie over de planning van de werkzaamheden op de projectpagina van Rijkswaterstaat. Elke dinsdag van 09:00 tot 10:00 uur is er een inloopspreekuur voor ondernemers bij het stadhuis in Purmerend.