Nieuws

Volg de U-route: wat betekent dit?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Rijkswaterstaat kan ruim 1800 verschillende omleidingen inzetten. Een deel van deze omleidingen zijn U-routes. Ook wel uitwijkroutes genoemd. Dit zijn lokale omleidingen. Deze bordjes zie je bijvoorbeeld onderaan een afrit staan. Of op een tekstkar langs de weg.

Wat is het doel van een U-route?

Voor Rijkswaterstaat is het belangrijk dat weggebruikers (vlot) van A naar B kunnen. Als er veel file staat of als de weg dicht is, bieden wij een alternatief. Over het algemeen is dat via een rijksweg. Soms is dit niet mogelijk en dan geven wij een andere uitwijkmogelijkheid. Weggebruikers kunnen dan de aangegeven U-route volgen. Zo hoeven zij niet te zoeken naar een alternatief. Volg je de U-route? Dan kom je uiteindelijk weer op de snelweg.

Waarom zetten we niet altijd U-routes in?

De capaciteit op de snelweg is veel groter dan een lokale weg. Als al het verkeer van bijvoorbeeld de A4 over een lokale weg gaat, dan loopt het lokale wegennet snel vol. Dat is een reden waarom we voornamelijk via rijkswegen omleiden.

Luistertip: podcast over omleidingen

Wij adviseren om de omleidingen van Rijkswaterstaat te volgen. Weten waarom? En benieuwd hoe de omleiding bij jou terechtkomt? Luister deze podcast over omleidingen.

U-route (omleiding)