Nieuws

Zondag en maandag hitteprotocol

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Het hitteprotocol geldt zondag voor alle provincies. Maandag zetten we het protocol in voor alle provincies, met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe. Met het hitteprotocol helpen wij gestrande weggebruikers sneller verder. Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen.

Flesjes koud water

Zorg voor voldoende flesjes (koud) water. Dat lijkt voor de hand liggend met deze temperaturen, maar neem altijd voldoende water mee onderweg. Ook als je maar een kort stukje de weg op gaat. De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe.

Paraplu?

Je hebt ons misschien wel vaker horen adviseren om een paraplu mee te nemen. Dat klinkt misschien gek als het buiten 30 graden en onbewolkt is, maar ook dan kan een paraplu heel goed van pas komen. Langs de weg is namelijk weinig schaduw. Als je in tropische temperaturen met pech langs de weg komt te staan biedt een paraplu goede bescherming tegen de zon.

Meer over het hitteprotocol? Luister de podcast

Daarin spreken we met meteoroloog Hisso van het KNMI over de hitte. Weginspecteur Jeroen vertelt hoe hij zich voorbereidt op zo’n warme dag en Mark vertelt vanuit Verkeerscentrum Nederland wat de criteria zijn voor het instellen van zo’n hitteprotocol. Daarnaast hoor je in de podcast nog een paar tips hoe je goed voorbereid op pad met deze warmte. 

Luister hier de aflevering over het hitteprotocol.

Meteoroloog Hisso en weginspecteur Jeroen