Nieuws

Wees extra alert: in het hele land zware windstoten

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Woensdagavond begint naar verwachting stormachtig als storm Dudley het land binnentrekt. Het KNMI waarschuwt vanaf woensdagavond voor windstoten tussen de 75 en 90 kilometer per uur. Bij buien kunnen windstoten voorkomen van ongeveer 100 kilometer per uur.

In de loop van donderdagmiddag neemt de wind geleidelijk af. Vanaf vrijdagmiddag neemt de wind weer toe als storm Eunice vanuit Zeeland het land binnen komt. Deze storm kan tot zaterdagochtend voortduren.

Advies voor weggebruikers

Wees extra alert als je de weg op gaat en houd rekening met andere rij-omstandigheden. Bijvoorbeeld bij het inhalen. Houd je ogen goed op de weg en beide handen aan het stuur. Ook kunnen er als gevolg van stormachtig weer meer takken op de weg terechtkomen. Wees dus ook alert op plotselinge remacties.

Voertuigen met (lege) aanhanger, vrachtwagens zonder lading, caravans en motorrijders zijn extra kwetsbaar bij wind. Zeker op open vlaktes, dijken en bruggen. Kom je in een hevige regen- of hagelbui terecht en wil je even stoppen met autorijden? Rijd dan rustig door en zoek een veilige plek op, zoals een verzorgingsplaats of een tankstation.

Maatregelen Rijkswaterstaat

Op windgevoelige plekken, zoals de Haringvlietbrug (A29), de Moerdijkbrug (A16) en de Van Brienenoordbrug (A16) in Zuid-Holland hebben we extra bergers stand-by staan. Die kunnen direct ingrijpen als daar problemen ontstaan. En vanuit onze verkeerscentrales en met onze weginspecteurs houden we de situatie nauwlettend in de gaten.

Ga goed voorbereid op weg

We adviseren weggebruikers voor vertrek goed de weer- en verkeersinformatie in de gaten te houden.

Ben je benieuwd wat Rijkswaterstaat doet tijdens zware windstoten en hoe de samenwerking met het KNMI in zijn werk gaat? Luister onze podcast.