Nieuws

Hoe ontstaan bermbranden en hoe kan jij ze voorkomen?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Bij langere perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk en is een klein vonkje al genoeg. Een bermbrand is niet alleen gevaarlijk omdat het snel kan uitgroeien tot een fikse brand, het levert veelal ook gevaarlijke verkeersituaties en verkeershinder op.

  • Automobilisten kunnen schrikken en plotseling (af)remmen, wat niet altijd door andere weggebruikers tijdig wordt opgemerkt;
  • Hulpdiensten moeten veilig kunnen werken om de brand te blussen waardoor rijstroken of soms zelfs een hele snelweg moet worden afgesloten;
  • Afhankelijk van de windrichting kan het zicht voor het verkeer belemmerd worden. Ook dan zullen we rijstroken moeten afsluiten.

Hoe ontstaat een bermbrand?

Een bermbrand kan door verschillende oorzaken ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld een brandende sigarettenpeuk zijn, die uit een auto is gegooid of een stuk glas of plastic van een weggooide fles dat als vergrootglas werkt. Een bermbrand kan daardoor al snel ontstaan.

Wat kunnen we doen om een bermbrand te voorkomen?

We kunnen met zijn allen de kans op bermbranden verkleinen door sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden. Niet alleen omdat het de natuur vervuilt en verboden is, maar ook omdat het dus een brand kan veroorzaken.

Wat te doen als je een bermbrand ziet?

Wanneer je onderweg zelf een bermbrand ziet, blijf dan rustig en zoek een veilige plek op waar je 112 kunt bellen. Via de hectometerpaaltjes langs de weg kun je doorgeven waar de brand zich precies bevindt. Vertel er dan ook bij of de brand in de middenberm of juist de buitenberm is.

In onze podcast over brand op en naast de weg vertellen een brandweerman en een wegverkeersleider van Rijkswaterstaat je alles vanaf het moment dat de melding binnenkomt tot het blussen en weer vrijgeven van de weg.