Nieuws

Drukke vrijdagavondspits door herfstvakantie en slecht weer

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Eerder in de ochtend en dinsdag waarschuwden we al voor mogelijke drukte op de weg. Voor de regio’s Zuid en Midden eindigt de herfstvakantie, terwijl deze in regio Noord begint. We zagen dan ook dat het vandaag al vroeg druk was op de weg. Rond 11:30 uur stond er zo’n 110 kilometer file. Weggebruikers kwamen rond dat tijdstip vooral in het zuiden in de file. Zo was het aansluiten op de A2, A67 en A58 richting Eindhoven.

Tekst gaat verder onder de post.

Op de A1 liep de vertraging rond 12:00 uur op tot ongeveer een uur. Vanaf Amersfoort-Noord hadden weggebruikers 10 kilometer file. Dit kwam door een ongeval bij Barneveld. We leiden het verkeer richting Apeldoorn toen om via de A12 en A50, vanaf knooppunt Lunetten.

Druk aan het begin van de middag: 200 kilometer file

Omstreeks 12:30 uur liep de filepiek op naar ongeveer 200 kilometer. In de regio Amsterdam en in het noorden van het land stonden op dat moment (bijna) geen files. Op de foto hieronder zie je waar weggebruikers rond dat tijdstip vertraging hadden.

Dat was onder meer rondom Barneveld en in de zuidelijke regio’s, maar ook in Rotterdam. Zo was het aansluiten op de A20 richting Hoek van Holland. Bij Rotterdam-Schiebroek was een ongeval gebeurd met twee auto’s.

Tekst gaat verder onder de foto.

Maps 1

Drukte vooral door verkeersaanbod

Aan het begin van de middag ontstonden de files vooral door verkeersaanbod. Er waren op dat moment weinig incidenten. Met uitzondering van de A1 bij Hilversum-Noord/Laren. Daar stond een voertuig in brand. Er werd een verkeersstop gehouden voor het verkeer richting Amersfoort. De vertraging bedroeg 50 minuten. De brandweer kwam ter plaatse en een zoab-cleaner voor schoonmaakwerkzaamheden.

Tekst gaat verder onder de foto.

2de foto

Foto: voertuigbrand op de A1 bij Hilversum-Noord.

Ook later in de middag stond opnieuw een voertuig in brand op de A1. Bij Barneveld waren daardoor meerdere rijstroken dicht en het verkeer had ongeveer twee uur vertraging richting Apeldoorn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding 3

Foto: voertuigbrand op de A1 bij Barneveld.

Tegen de klok van 14:00 uur stonden er 67 files in het land met een totale lengte van 251 kilometer. De meeste vertraging hadden weggebruikers op dat moment op de A2 richting Den Bosch. Vanaf Culemborg stond 13 kilometer file door verkeersaanbod. Een kwartier later liep de totale filelengte op tot boven de 300 kilometer.

Twee impactvolle ongevallen rondom Arnhem

In het oosten van het land gebeurde rond de klok van 14:15 uur twee impactvolle incidenten. Zo ging het mis op de A12 bij Oosterbeek en Duiven. Bij beide incidenten was een rijstrook dicht en moest de ambulance ter plaatse komen. Tussen Ede en Oosterbeek hadden weggebruikers 20 minuten vertraging, vanuit Ede. Aan de andere kant (vanuit Beek) liep de vertraging op tot een uur tussen Beek en Duiven.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Afbeelding 4

Foto: links het ongeval bij Duiven. Rechts: ongeval bij Oosterbeek.

Files in het zuiden

Het was de gehele avondspits druk in het zuiden, waaronder rondom Eindhoven, Tilburg en Breda. Dit kwam voornamelijk door verkeersdrukte (aanbod), maar later ook door incidenten. Zo liep de vertraging om 15:10 uur op tot 70 minuten op de A2, vanuit Maastricht richting Eindhoven. Dit kwam door een vrachtwagen met pech. Die stond tussen Valkenswaard en Leenderheide/Randweg N2. Er was één rijstrook dicht. Op dat moment stond er landelijk 405 kilometer file.

Ook op de A2 richting Maastricht gebeurden verschillende incidenten. Zo vond rond 14:45 uur een ongeval plaats bij Born en bij Maarheeze. Bij het eerste incident waren twee rijstroken dicht en bij Maarheeze alleen de linkerrijstrook. De vertraging kwam bij beide incidenten uit tot ongeveer een uur.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto 5

Foto: Ongeval bij Born.

Ook vorige week drukke spits door herfstvakantie en slecht weer

Vandaag rond 16:23 uur was de spitspiek, toen stond er 530 kilometer file. Daarmee is het één van de drukste vrijdagavonden van het jaar.

Vorige week begon de herfstvakantie voor de regio’s Midden en Zuid. Toen hadden we ook te maken met een zware spits. Net als vandaag kwam dat ook door een combinatie van slecht weer en de herfstvakantie. Toen kwam de spitspiek uit op 524 kilometer. Er gebeurden weinig incidenten.

Alleen op vrijdag 26 mei van dit jaar was het drukker op de vrijdagavond. Toen stond er landelijk 639 kilometer file. Het Pinksterweekend ging toen van start. Meer informatie over spitscijfers lees je hier.