Nieuws

Hoe meld je een (gevaarlijke) situatie op de weg?

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Gevaarlijke situatie melden

Een gevaarlijke situatie op de snelweg is bijvoorbeeld een spookrijder, een voorwerp op een gevaarlijke plek op de weg of een loslopend dier. Zie je een gevaarlijke situatie op de weg, bel dan op een veilige manier 112. Let daarbij altijd op het hectometerpaalnummer, want die helpt ons of de politie om de locatie zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen.

Andere situaties melden

Wat doe je als er bij een melding geen sprake is van gevaar en spoed? Of je hebt een vraag aan Rijkswaterstaat? Bel dan - als je op een veilige plek stilstaat - met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002.

Dat kan onder andere gaan om schade aan het wegdek, voertuigen op de vluchtstrook, verkeerde of kapotte bebording of kapotte verlichting langs de weg. We kunnen dan zo nodig meteen actie ondernemen en één van onze weginspecteurs op pad sturen. Wanneer de melding geen spoedeisend karakter heeft, kun je de situatie ook doorgeven via het Twitteraccount @RWSVerkeersinfo.

Zie je iets waarbij geen sprake is van gevaar en spoed buiten de werktijden van de Landelijke Informatielijn? Dan kun je altijd de politie bellen op 0900 8844.

Bereikbaarheid Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002

Maandag t/m vrijdag: 07.00-20.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00-18.30 uur

Goed om te weten

Hoewel we meldingen over voorwerpen of rommel op de weg altijd serieus nemen, wordt niet alles meteen van de weg gehaald. Want de weginspecteur maakt de afweging of het veilig is om iets van de weg te verwijderen of niet. En soms past een voorwerp niet in de achterbak van zijn auto. Voor het weghalen van grote voorwerpen schakelen we in dat geval een aannemer in.

Let op de locatie

Voor een goede afhandeling is het belangrijk dat we de locatie zo nauwkeurig mogelijk weten. We vragen daarom:

  • het wegnummer, het getal op het hectometerpaaltje, plus de toevoeging links (Li) of rechts (Re) of een letter;
  • omschrijving van het voorwerp (en de afmeting);
  • datum en tijdstip waarop het voorwerp is gezien.