Nieuws

LIVEBLOG: Code oranje vanwege gladheid door sneeuw (gesloten)

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Moet je toch de weg op, om wat voor reden dan ook, dan is het advies de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. En rekening te houden met een langere reistijd. Op onze strooikaart kun je onder meer zien waar onze strooiwagens rijden.

Update 18:01 uur

Het KNMI heeft ook code oranje voor Limburg ingetrokken. Voor het hele land, met uitzondering van het noordoosten, geldt code geel voor gladheid door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Het aantal incidenten en de vertragingen nemen af.

Dit is de laatste update. Hieronder een terugblik van de sneeuwval van vandaag.

Update 17:54 uur

Hieronder zie je de Lavastorm in actie op de A59 ter hoogte van Waalwijk. De machine heeft ijsplaten van de snelweg verwijderd (zie update van 15:15 uur).

Update 16:45 uur

Momenteel staat er rond de 100 kilometer file in het land. Het aantal incidenten neemt af. Wel rijdt het nog langzaam op de A58 bij Oirschot richting Tilburg, en op de A59 bij Waalwijk richting Den Bosch.

C60

Update 15:15 uur

Vanwege ijsplaten op de A59 rondom Waalwijk, komt onze Lavastorm in actie. Deze machine verwijdert sneeuw en ijs door een combinatie van een krachtige rolbezem én warm pekelwater. Dit pekelwater spuit de wagen op het asfalt.

Bekijk dit filmpje voor meer info over de Lavastorm.

Update 15:02 uur

Met onze sneeuwschuivers en strooiwagens zorgen we voor een veilige doorstroming. Op meerdere plekken in het land zijn we druk bezig, waaronder in Limburg.

Update 13:55 uur

Ook in de provincie Brabant heeft het KNMI code oranje beëindigd. In de provincie Limburg geldt code oranje nog tot in elk geval 18:00 uur vandaag. In andere delen geldt nog code geel, dus ons advies aan weggebruikers blijft om extra alert te zijn.

KNMI weerkaart

Update 13:45 uur

Op knooppunt De Hogt is de geschaarde vrachtwagen (zie update 12:33) geborgen. Ook op de A58 is hard gewerkt; daar zijn alle vrachtwagens van de weg en alle rijstroken zijn dan ook weer vrijgegeven.

Update 13:35 uur

Op de A58 zijn de bergingswerkzaamheden begonnen. In het zuiden van het land staat nog zo'n 130 kilometer file, van de 150 kilometer file in totaal. Zoals bijvoorbeeld op de A2 richting Eindhoven bij Valkenswaard.

Ongeluk A2

Update 13:15 uur

Het ongeluk op de A67 is afgehandeld (zie update 12:10 uur) en de weg is daar weer vrij. Op de A58 bij Moergestel moeten bergingswerkzaamheden plaatsvinden en het is nog niet bekend hoe laat de weg weer vrij is.

Update 12:40 uur

Op de A58 richting Eindhoven is vlak voor Moergestel een ongeluk met twee vrachtwagens gebeurd en de weg is dicht. Het ingesloten verkeer is inmiddels weggeleid. De overige weggebruikers worden vanaf knooppunt De Baars omgeleid via de A65 en A2.

Ongeluk A58

Update 12:33 uur

Verschillende vrachtwagens hebben moeite op opritten en verbindingswegen, zoals hier bij knooppunt De Hogt.

Vrachtwagen slip

Update 12:10 uur

Bij knooppunt De Hogt zijn twee ongelukken gebeurd. In de richting van het oosten zijn op de A2 meerdere voertuigen betrokken bij een ongeval. In de andere rijrichting is de weg momenteel dicht vanwege een ongeluk. Het is nog niet bekend hoe laat de weg weer vrij is.

Ongeluk A67

Update 11:42 uur

Niet alleen in het zuiden is het oppassen geblazen, ook op andere plekken adviseren we om extra alert te blijven. Op de A6 richting Amsterdam is de afrit Almere-Stad een ongeluk gebeurd. Onze strooiwagens zijn nog steeds op pad en hebben inmiddels meer dan 7 miljoen kilo zout gestrooid.

Ongeluk A6

Update 11:30 uur

Het blijft druk in het zuidelijk deel van Nederland. Code oranje geldt daar tenminste tot 14:00 uur.

Update 10:58 uur

Op de A9 richting Amstelveen is bij Diemen een ongeluk gebeurd. Drie rijstroken zijn daar dicht. De verkeershinder daar valt nog mee, maar in het zuiden van het land is het wel druk. Onder de rivieren staat nu zo'n 85 kilometer file op de rijkswegen. Check voor het complete overzicht onze website.

Ongeluk A9 bij Diemen

Update 10:30 uur

Op de A15 richting Nijmegen staat tussen Arkel en Leerdam file. Op de afrit Leerdam heeft een vrachtwagen zich vastgereden in de berm en vanwege bergingswerkzaamheden is de afrit dicht. Ook moeten zowel de op- als afrit schoongemaakt en gestrooid worden. Naar verwachting is de weg om 11:00 uur weer vrij.

Update 10:20 uur

Vanuit de meldkamer zien we op de camerabeelden grote verschillen qua weerbeeld.

Update 10:15 uur

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Utrecht en Gelderland beëindigd. In het zuiden van het land geldt tot 14:00 uur nog wel code oranje.

Weerkaart KNMI

Update 10:03 uur

In het zuiden van het land, zien we op verschillende camerabeelden sneeuw vallen. Op de A58 richting het westen zijn op de afrit Tilburg-Oost meerdere auto's betrokken bij een ongeluk. Vooral bij op- en afritten blijft het advies om extra alert te zijn.

Update 09:58 uur

Op de A58 heeft vrachtverkeer moeite om de toerit naar industriegebied Vosdonk op te komen. Er moet eerst een strooiwagen aan te pas komen, voordat de toerit weer wordt vrijgegeven. Dat zorgt nu voor een kwartier vertraging richting Breda.

Ook op knooppunt Galder ging het mis. Een auto moet daar geborgen worden.

Ongeluk knooppunt Galder

Update 09:32 uur

Met nog 50 kilometer file in het land is het nog steeds behoorlijk druk voor een vrijdagochtend. De files die er staan, staan er voornamelijk vanwege de weersomstandigheden. Op de A2 richting Den Bosch krijg je wel te maken met file vanwege een ongeluk. Bij Beesd zijn twee rijstroken dicht.

Update 08:55 uur

Op verschillende plekken in het land zien we slippartijen, maar deze leiden nog niet tot grote verkeershinder. We adviseren weggebruikers vooral om op verbindingswegen en op- en afritten extra alert te zijn.

Het aantal kilometers file op de rijkswegen blijft rond de 100 kilometer, waar de gemiddelde spitspiek tijdens een vrijdagochtend zo'n 25 kilometer file is.

Update 08:24 uur

Op de A9 richting het noorden is bij Alkmaar een auto in een slip geraakt en de afrit naar Alkmaar is dicht. Bij Akersloot komen weggebruikers op dit moment in de file.

Ongeluk A9 Alkmaar

Update 08:15 uur

Behalve dat we wat meer files zien, zien we nog ook in verschillende delen van het land enkele ongelukken gebeuren. Het advies blijft dan ook om thuis te werken indien mogelijk en je rijstijl aan te passen als je wel de weg op moet.

Update 07:55 uur

Op de A27 richting Hilversum is bij knooppunt Rijnsweerd een ongeluk gebeurd en daar zijn twee rijstroken dicht vanwege bergingswerkzaamheden. Weggebruikers komen daar in een file van bijna zes kilometer. In het hele land staan op dit moment veel files. Met zo'n 100 kilometer file is op het op dit moment erg druk voor een vrijdagochtend.

Ongeluk op knooppunt Rijnsweerd

Update 7:33 uur

Er staat momenteel meer dan 50 kilometer file op de rijkswegen en dat is voor een vrijdagochtend meer dan gebruikelijk. Dit zijn de langste files:

  • A27 richting Gorinchem: 5,4 kilometer met 17 minuten vertraging tussen Utrecht-Noord en knooppunt Lunetten
  • A58 richting Breda: 8,4 kilometer met 13 minuten vertraging tussen knooppunt Zoomland en knooppunt De Stok
  • A58 richting Bergen op Zoom: 13,3 kilometer met 26 minuten vertraging tussen Roosendaal-oost en knooppunt Zoomland

Sneeuw op de A27

Update 7:13 uur

Sinds gisteravond 19:00 uur is ruim 5 miljoen kilo zout gestrooid. En ook nu zijn onze strooiwagens nog in grote delen van het land aanwezig. Vooralsnog zien we nog geen grote vertragingen door de sneeuwval. We adviseren weggebruikers om extra alert te blijven als ze de weg op moeten en waar mogelijk thuis te werken.

Strooikaart

Update 06:15 uur

In delen van het land zien we al sneeuw vallen. Op de A9 richting Amstelveen is vanwege gladheid de spitsstrook tussen Heerhugowaard en Akersloot afgesloten.

Sneeuw op de A9