Nieuws

Spitsen weer net zo druk als in 2019

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Door met name verkeersaanbod maar ook weersinvloeden, zijn de afgelopen weken de files in de spitsen aanzienlijk toegenomen. Ook gedurende de uren buiten de spits zien we dat er meer verkeer over de rijkswegen rijdt. In combinatie met een incident, kan zo ook midden op de dag snel een flinke file ontstaan.

Vooral de ochtendspits is drukker

Tijdens de ochtenduren was de spitspiek (de totale maximale filelengte) de eerste twee maanden van het jaar gemiddeld 76 kilometer. Nadat het thuiswerkadvies in week 11 is komen te vervallen, is de ochtendspitspiek wekelijks aanzienlijk gegroeid.

De afgelopen vier weken was de gemiddelde ochtendspitspiek 196 kilometer. Daarmee is de ochtendspits op dit moment gemiddeld zelfs iets drukker dan in 2019. Door het slechte weer was de spitspiek in de ochtend in week 14 gemiddeld zelfs 270 kilometer.

Vorige week was het weerbeeld een stuk beter en was de gemiddelde ochtendspits 190 kilometer. De top van de ochtendspits is al jaren gemiddeld rond 08:30 uur.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Grafiek met cijfers van de ochtend- en avondspits in 2022

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de ochtend- en avondspitspiek sinds week 11 zijn gegroeid.

De spitspiek in de avond stijgt ook

Ook de avondspitsen worden steeds iets drukker. Omdat de avondspits sinds week 4 al langzaam groeiende was, gaat de groei wel minder snel. De drukste avondspits tot nu toe was donderdag 14 april, de donderdag voor het paasweekend. De combinatie van veel verkeer en diverse incidenten zorgde voor een zeer drukke avondspits, waarbij op het hoogtepunt in totaal 430 kilometer aan file op de rijkswegen stond.

Tot week 11 lag de gemiddelde spitspiek tijdens de avonduren op 114 kilometer. Vorige week was de gemiddelde avondspitspiek al opgelopen tot 321 kilometer. Sinds het thuiswerkadvies is komen te vervallen, is de gemiddelde spitspiek in de avond over de afgelopen 4 weken 247 kilometer. Dat gemiddelde komt bijna in de buurt van de gemiddelde avondspitspiek in 2019.

De top van de avondspits is van maandag tot en met donderdag gemiddeld rond 17:30 uur. Op vrijdag begint de avondspits eerder; dan is het gemiddeld rond 16:30 uur het drukst. Dit beeld zien we al jaren.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Gemiddelde avondspitspiek in kilometers per weekdag

NB: De cijfers van 2022 zijn gebaseerd op floating car data. Om een vergelijking met voorgaande jaren te kunnen maken, zijn de cijfers van 2019 en 2021 herberekend. Cijfers 2020 zijn buiten beschouwing gelaten in verband met de start Corona-maatregelen in week 11.

De traditioneel drukkere dagen komen terug

Uit een analyse van de spitspieken in 2021 blijkt dat de vrijdagavondspits gemiddeld de drukste was. Uit de cijfers van de afgelopen vier weken blijkt dat de meer traditionele spitsen uit het verleden nu weer het drukst zijn; zowel in de ochtend als de avond zijn dat spitsen van de dinsdag en donderdag. Ook op de maandag is het de afgelopen weken druk.

Onderstaande grafiek laat zien dat de ochtendspitsen van de dinsdag en donderdag de afgelopen vier weken – mede door de slechte weersomstandigheden - drukker waren dan in 2019. Tijdens de avondspits komen de spitspieken in de buurt van de spitspieken van 2019.

Gemiddelde ochtendspitspiek in kilometers per weekdag

NB: De cijfers van 2022 zijn gebaseerd op floating car data. Om een vergelijking met voorgaande jaren te kunnen maken, zijn de cijfers van 2019 en 2021 herberekend. Cijfers 2020 zijn buiten beschouwing gelaten in verband met de start Corona-maatregelen in week 11.