In het winterseizoen wordt voortdurend de wegdektemperatuur, de luchtvochtigheid en het zoutgehalte op het wegdek gemeten. Wanneer het gaat vriezen en de wegdektemperaturen onder 0 graden komen, dan bestaat de kans dat het glad wordt. Verwachten we gladheid? Dan strooien we met zout.
Er zijn drie soorten gladheid, namelijk: Het bevriezen van natte weggedeelten, gladheid door neerslag (sneeuw en ijzel), en condensatiegladheid. Ondanks de verschillende soorten gladheid, is de manier van gladheid tegengaan steeds hetzelfde. Door tijdig zout te strooien willen we de gladheid voor zijn. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van vochtig wegdek met enkele graden daalt. Daarmee voorkomen of bestrijden we gladheid. Lees hier meer over zout en strooien.
Van augustus, tot halverwege oktober, wordt tijdens de zogenoemde vlootschouw al het wintermaterieel gecontroleerd en getest. Daarnaast worden de strooiroutes gereden. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid zijn voor de winterperiode. Tijdens het gladheidseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 1 mei, staan de 577 strooiwagens 24/7 paraat en worden ingezet waar nodig. Gaan we strooien, dan moet de laatste korrel zout binnen twee uur op de weg liggen.
Mocht er ook sneeuw vallen, dan zijn er ook nog 630 sneeuwschuivers beschikbaar. Ga je tijdens winterse omstandigheden de weg op?
Tekst gaat verder onder de foto
Op www.rijkswaterstaatstrooit.nl kun je live zien waar en hoeveel we gestrooid hebben en hoe laag de wegdektemperaturen zijn. Wil je meer weten over onze gladheidsbestrijding? Beluister dan onze podcast.