Nieuws

Strooien in het winterseizoen

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Waarom strooien we eigenlijk?

In het winterseizoen wordt voortdurend de wegdektemperatuur, de luchtvochtigheid en het zoutgehalte op het wegdek gemeten. Wanneer het gaat vriezen en de wegdektemperaturen onder 0 graden komen, dan bestaat de kans dat het glad wordt. Verwachten we gladheid? Dan strooien we met zout.

Er zijn drie soorten gladheid, namelijk: Het bevriezen van natte weggedeelten, gladheid door neerslag (sneeuw en ijzel), en condensatiegladheid. Ondanks de verschillende soorten gladheid, is de manier van gladheid tegengaan steeds hetzelfde. Door tijdig zout te strooien willen we de gladheid voor zijn. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van vochtig wegdek met enkele graden daalt. Daarmee voorkomen of bestrijden we gladheid. Lees hier meer over zout en strooien.

Vlootschouw en gladheidseizoen

Van augustus, tot halverwege oktober, wordt tijdens de zogenoemde vlootschouw al het wintermaterieel gecontroleerd en getest. Daarnaast worden de strooiroutes gereden. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid zijn voor de winterperiode. Tijdens het gladheidseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 1 mei, staan de 577 strooiwagens 24/7 paraat en worden ingezet waar nodig. Gaan we strooien, dan moet de laatste korrel zout binnen twee uur op de weg liggen.

Mocht er ook sneeuw vallen, dan zijn er ook nog 630 sneeuwschuivers beschikbaar. Ga je tijdens winterse omstandigheden de weg op?

Tips: de weg op met gladheid

  1. Houd extra afstand tot je voorligger.
  2. Pas indien nodig je snelheid aan en wissel niet onnodig van rijstrook.
  3. Maak geen abrupte stuurbeweging. De kans is aanwezig dat je banden dan de grip op het wegdek verliezen, waardoor je kunt slippen.
  4. Geef strooiwagens de ruimte, zodat ze hun werk kunnen doen.
  5. Houd de weerberichten en verkeersinformatie in de gaten.

Tekst gaat verder onder de foto

Strooien

Strooikaart

Op www.rijkswaterstaatstrooit.nl kun je live zien waar en hoeveel we gestrooid hebben en hoe laag de wegdektemperaturen zijn. Wil je meer weten over onze gladheidsbestrijding? Beluister dan onze podcast.