Nieuws

Winterse neerslag in Nederland, dit is wat we doen

Gepubliceerd op:  - Laatste update:

Hoe bestrijdt Rijkswaterstaat de gladheid?

Wij meten in het winterseizoen continu de temperatuur, de vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek. Indien nodig, strooien we de wegen die in het beheer zijn van Rijkswaterstaat. Dat zijn alle Rijkswegen en een aantal N-wegen. Wil je weten welke dat zijn? Ga dan naar de pagina Wegenoverzicht.

Vriest het maar strooien we niet?

Dan komt dat bijvoorbeeld omdat de wegdektemperaturen boven 0 liggen, of dat de weg niet vochtig is, waardoor de weg niet kan opvriezen.

Wanneer strooien we dan wel?

Ligt er niet genoeg zout op de weg maar is er wel kans op gladheid? Dan komen we wél in actie. Dit gebeurt meestal in de nacht, omdat de temperaturen dan het laagst zijn. Door juist op dat moment te strooien, verlagen we het vriespunt van vocht met een aantal graden en verlagen we de kans op het ontstaan van gladheid. Op rijkswaterstaatstrooit.nl zie je of en waar de strooiwagens rijden.

Dus het is niet glad?

Dat kunnen we helaas niet garanderen. Het strooien van zout heeft als effect dat de weg minder snel glad wordt, maar ondanks onze inspanningen kan gladheid niet geheel worden voorkomen.

Ga je de weg op? Zorg dan dus dat je extra alert bent en lees hier wat je zelf kunt doen tijdens winterse taferelen.